160040
15:53 13.032024

В Ужгороді відбувся форум щодо розвитку та підтримки послуги патронату над дитиною на рівні громади

Життя 824

Як громадам працювати над створенням патронатних родин, як розпочинати пошуки кандидатів у вихователі, кого залучати до цього процесу, яку підтримку надавати новоствореним родинам, обговорили на форумі в Ужгороді.

Захід, присвячений розвитку та підтримці послуги патронату над дитиною на рівні громади, об’єднав близько пів сотні учасників: керівництво ТГ, працівників служб у справах дітей, надавачів соціальних послуг, фахівців центрів зайнятості Ужгородського й Мукачівського районів, представників громадських організацій та патронатних вихователів.

У форумі взяв участь Петро Добромільський – заступник голови Закарпатської ОДА. Він привітав учасників заходу, подякував патронатним вихователям та наголосив на важливості впровадження послуги патронату саме на місцевому рівні:

«Більшість дітей, які зараз перебувають в інституціях, мають сім’ї. А це означає, що в певний момент громада вчасно не відреагувала чи не доклала максимум зусиль, щоб цього не сталося. Часто родинам необхідна підтримка, аби впоратися зі складними життєвими обставинами, а меншим на цей період потрібна тимчасова підтримка патронатних вихователів. Тож впроваджувати таку послугу на місцях вкрай важливо, адже жодна інституція не дасть дитині того, що дає родина», – підкреслив Петро Добромільський.

Також він наголосив, що Закарпаття заохочує та підтримує створення патронатних родин. З обласного бюджету кожній такій новоствореній сім’ї надають одноразову грошову допомогу в розмірі 50 тисяч гривень.

Послуга патронату є не тільки найоптимальнішою для дитини, а й перспективною для громади. Вона дає можливість не розривати родини, а на ранньому етапі запобігти недогляду, насильству та зберегти сім’ю, відзначила начальниця Служби у справах дітей ОВА Світлана Якімеліна.

«Якщо дитина залишається в громаді, то вона залишається в комфортному для себе оточенні, максимально наближеному до родини, друзів, школи тощо. Дитина потрапляє до підготованих вихователів, а сама сім’я перебуває під супроводом соціальних працівників. Це дозволяє пережити кризовий момент найменш болісно. Важливо знати, що ця послуга для патронатних вихователів відшкодовується державою», – зауважила Світлана Якімеліна.

За її словами, детальний алгоритм дій зі створення патронатних родин у громадах є в «Дорожній карті патронату в Закарпатській області». Тут представлена детальна інформація, як можна стати патронатним вихователем, які терміни перебування дитини в патронатній сім’ї, яку підтримку такій сімейній формі виховання надають держава, область і громада.

Під час заходу учасники також обговорили актуальні питання, які виникають при впровадженні послуги патронату над дитиною на рівні громади. Детально про це їм розповіли фахівці регіонального центру соціальних служб з питань організації та проведення навчань для кандидатів, представники благодійних організацій та фондів, які активно підтримують розвиток послуги. Власними історіями створення патронатних родин поділилися вихователі Марія Павліха та Марія Попдякуник.

🤝 Форум з розвитку та підтримки послуги патронату над дитиною на рівні громади провели за ініціативи Служби у справах дітей Закарпатської ОВА за сприяння благодійного фонду «Рідні» в партнерстві з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Про це інформує Закарпатська обласна військова адміністрація.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах