160024
15:42 13.032024

Дівчина з Виноградова за 2 роки виростила більш ніж 300 фіалок

Життя 3796

Із листочків, пагінців, пасинків… Корнелія Попович із Виноградова уже декілька років поспіль займається вирощуванням фіалок. Усі підвіконня в будинку в неї в квітах. Цвітуть дивовижні рослини практично впродовж усього року.

Квіти у дівчини не для продажу, а для себе. Звісно, частину вона дарує іншим, але більшість, переконана – повинна радувати їй очі й приносити радість у важкі хвилини.

Чому закарпатка зайнялася квітникарством? Що приваблює її у фіалках? Хто їй допомагає? Про це та інше вона розповіла «Карпатському об’єктиву».

Перші квіти подарував свекор

Корнелія зізнається, що понад усе любить квіти. Утім на клумбах ними милуватися можна не весь рік, а от кімнатні рослини радують погляд навіть узимку і ранньою весною.

«Я з дитинства дуже хотіла мати вдома квіткову алею. Але раніше жила у Хусті в багатоповерхівці і в маленькій квартирі не було місця для якогось хобі. Подвір’я для улюбленого заняття також я не мала. Тож мрія протягом тривалого часу залишалася практично нездійсненною. Три роки тому я вийшла заміж і переїхала жити у передмістя Виноградова. Тут у нас приватний будинок і моє захоплення поділяє як чоловік, так і його батьки. Коли вперше розповіла про свої прагнення, свекор уже наступного дня приніс мені два вазони з фіалками. До цього часу я навіть не замислювалася над тим, які б квіти вирощувати. Та він сказав: «Ці красуні будуть тобі на радість весь рік!» За кілька днів декілька горщиків із квітами приніс мені і Дмитро, а потім аж два десятки одразу подарувала свекруха. Така підтримка і таке порозуміння мене розчулили практично до сліз», – поділилася думками з «Карпатським об’єктивом» квітникарка.

Утім кімнатними рослинами вона не обмежилась. Уже невдовзі уся родина разом облаштувала на подвір’ї нові клумби і висадила багато дивовижних квітів.

«Ми зробили ландшафтний дизайн території біля хати. Висадили трояндову алею, багато лілій, тюльпанів, хризантем, гортензій, декоративні дерева. Біля альтанки створили казкову зону відпочинку, а на балконах повісили вазони з петуніями, бегоніями, фуксіями. Зараз у нас навесні та влітку дуже гарно. Однак мене найбільше захопила колекція фіалок. Я почала обмінюватися з подругами листочками, замовляти молоді рослини, купувати такі, яких ще в мене не було. За перший рік моя колекція складалася з понад сотні квітів. Ще вдвічі стільки ж у мене з’явилося впродовж другого року», – зізналася закарпатка.

Паралельно дівчина вивчала тонкощі розведення кімнатних рослин, обмінювалася досвідом із бувалими квітникарками, радилася з багатьох питань із біологами…

Зачаровує розмаїття кольорів і вишуканість бутонів

Буквально за декілька місяців у будинку Корнелії та її родини вже не вистачало місця для фіалок. Тоді чоловік зробив для неї спеціальні полички, де вона розмістила квіти.

«Хоч хата у нас велика, та я швидко «окупувала» усі підвіконня. Та сім’я й цього разу мене підтримала. Діма зробив мені багато поличок для рослин і, якщо потрібно буде, змайструє ще. Я загалом щаслива, що знайшла таку шалену підтримку з боку близьких. Кожен стелаж я ще й додатково підсвічую, аби фіалки гарно квітнули. Загалом при правильному догляді вони можуть цвісти декілька разів на рік. Тож у мене одні відцвітають, інші саме починають квітнути і завдяки цьому є змога насолоджуватися цвітінням постійно», – наголошує дівчина.

У квітникарстві іноді закарпатці допомагає свекруха, а щоб колекція збільшувалася, фінансово підтримують її чоловік та свекор.

«За квітами потрібен догляд. Переважно усі турботи за рослинами беру на себе я. Але близькі мені охоче допомагають. Найбільше тішить, що завдяки родині колекція постійно стає все більшою і більшою. Зокрема, зараз уже маю більш ніж 70 сортів. Мрію про сотню і хоча б про 500 квітів. У рослини вкладаю велику любов і вони мені за це щедро віддячують розкішним цвітінням», – зізнається квітникарка.

За словами дівчини, найбільше у фіалках її приваблюють розмаїття кольорів, вишуканість бутонів та тривалий період цвітіння.

«Не скажу, що догляд за кімнатними рослинами дуже складний. Але їх потрібно періодично підживлювати добривами, поливати відстояною водою кімнатної температури і висаджувати бажано у магазинний спеціальний ґрунт. Пересаджую квіти, користуючись місячним календарем. Це небесне світило дуже впливає на ріст та цвітіння рослин. Влітку в спеку взагалі краще не порушувати спокою квітів, бо це може завадити їхній адаптації. Найкраще висадкою займатися весною та восени. «Жити» квітам краще у керамічних, а не пластикових горщиках. На дно можна вистелити трохи пінопласту. Додатково обробляю рослини від шкідників, а також стежу, аби ті квіти, які не люблять яскраві сонячні промені, були від них надійно захищеними. Часом доводиться опускати жалюзі або відтінювати рослини. Взимку повітря потрібно зволожувати, бо радіатори його пересушують», – ділиться досвідом Корнелія Попович.

Догляд за рослинами квітникарку не втомлює, навпаки – додає сил та настрою.

«Біля квітів я відпочиваю душею. Навіть коли засмучена, погані думки зникають. Рослини надихають і додають оптимізму. Я з ними розмовляю, гладжу листочки, вони відчувають мою енергетику і добрі наміри. Кожна квітка в мене має ім’я. Милуватися цвітінням до нас приходять навіть сусіди. Деколи спеціально для них у подарунок вирощую фіалки з листочків. Такі сюрпризи людям дуже подобаються», – наголошує дівчина.

Продавати рослини виноградівчанка не думала і найближчим часом не планує, бо стверджує, що їй шкода з ними розлучатися.

«Колись в Ужгороді я була на виставці фіалок. Її презентувала, між іншим, моя землячка, хустянка Римма Сисорова. Тоді навіть подумати не могла, що колись також вирощуватиму ці квіти. Колекція в цієї жінки просто шикарна. Але мене дивувало, як вона може продавати рослини. Я поки що до цього не готова. Ймовірно, у Римми вдома вже дуже багато квітів і для них не вистачає місця. У будь-якому разі я захоплююся її талантом і її колекцією. Мрію, що колись особисто познайомлюся, бо тоді так і не наважилася підійти та поговорити», – стверджує Корнелія.

Хоч усі рослини вона вважає унікальними, усе ж має улюблені сорти.

«Дуже люблю сорт «Arctic Frost». Це – вишукані елегантні білі квіти, від яких важко відірвати погляд. Також дуже подобаються сині фіалки «Apache Midnight (Munk) », кучеряві фіолетові «Black Tie Affair (LLG/Sorano) », махрові червоні «Buckeye Colossal (Hancock) », а також витончені малинові «Buckeye Cranberry Sparkler (Hancock) ». Загалом кожен сорт має якусь родзинку і може зачарувати. Хоч фіалки і не пахнуть, як, скажімо, нарциси, лілії, троянди, але вони через це не менш красиві і, між іншим, дуже корисні, адже відлякують мурах», – запевняє квітникарка.

Знає Корнелія Попович про улюблені рослини дуже багато і може годинами розповідати про них.

«Фіалки – не лише квіти для декору, вони ще й лікарські рослини. Із них роблять настоянки для дітей, які хворіють на екзему, відвари від болю в вухах, спеціальні розчини для боротьби із безсонням, а також від неврозів. У деяких країнах ці квіти використовують для приготування різних десертів, навіть у ресторанах ними декорують страви. Я особисто квіти не їм, надаю перевагу милуванню ними», – із посмішкою стверджує виноградівчанка.

Великих планів на перспективу в Корнелії немає, поки що про виставку своїх улюблениць вона не думає, але дуже хоче ще більше розширити колекцію і обзавестися новими сортами фіалок.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах