159305
09:00 23.022024

На Закарпатті посилять роботу в напрямку психосоціальної допомоги та забезпечення житлом громадян, які постраждали від війни

Життя 962

Закарпаття посилює роботу в напрямку психосоціальної допомоги та забезпечення житлом громадян, які постраждали від війни. На цьому наголосив Петро Добромільський – заступник голови Закарпатської ОВА під час засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення при обласній військовій адміністрації.

У межах заходу обговорили створення робочих груп при Коордцентрі, які працюватимуть над забезпеченням сталої підтримки ментального здоровʼя населення та реалізацією права на житло окремих категорій вимушених переселенців. До їхнього складу увійдуть представники профільних департаментів ОВА, соціальних служб і центрів.

Петро Добромільський відзначив, що зараз необхідно посилити підтримку внутрішньо переміщених осіб – розширити мережу осередків надання психосоціальної допомоги та полегшити доступ до отримання власного житла в нашому регіоні.

«Щодо напрямку психосоціальної допомоги зараз головне завдання – готувати фахівців різних сфер до роботи на місцях та підприємствах. Людям важливо мати змогу отримати вчасну ментальну підтримку там, де вони перебувають, – у своїх громадах чи на робочому місці. Легше це буде здійснювати тоді, коли якомога більше спеціалістів володітимуть базовими навичками самозаспокоєння та допомоги іншим», – підкреслив заступник голови ОВА.

Уже зараз для покращення якості надання психосоціальної підтримки населенню, зокрема демобілізованим захисникам та членам їхніх родин, закарпатські фахівці з соціальної роботи, працівники центрів зайнятості, ЦНАПів, ветеранського простору «ВДОМА», помічники ветеранів, освітяни та інші проходять спеціальні навчання. Також вони беруть участь у тематичних семінарах та тренінгах, організованих за сприяння ОВА й міжнародних партнерів.

Важливим аспектом роботи Координаційного центру залишається забезпечення житлом вимушених переселенців. Зокрема, йдеться про допомогу з придбанням помешкання за програмою «єОселя» та відновлення об’єктів соціального житла.

«Сьогодні за обласною програмою підтримки ми відшкодовуємо 3% кредиту на придбання власної квартири чи будинку для вимушених переселенців та ветеранів. Також за сприяння міжнародних партнерів триває реконструкція гуртожитків для проживання ВПО. Нещодавно такі об’єкти відремонтували в Берегові, Виноградові та Хусті. Окремо працюємо з громадами щодо виділення земельних ділянок для будівництва нових помешкань. Зараз вже маємо деякі пропозиції від керівників тергромад у Батьові, Перечині та Тячеві», – прокоментував Петро Добромільський.

За його словами, надалі питання щодо отримання вимушеними переселенцями своєчасної психологічної підтримки та власного комфортного житла координуватимуть новостворені робочі групи при Коордцентрі.

Про це повідомляє Закарпатська обласна військова адміністрація.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах