158649
13:35 7.022024

Берегівська вчителька отримала престижну професійну нагороду

Життя 832

Премія «Вчитель року» присуджується угорською професійною комісією «Вчитель року» педагогам, які, на думку членів комісії, своєю роботою внесли значний вклад у розвиток угорської галузі освіти. Лауреати були обрані з близько 100 номінантів. Номінація була повністю публічною, висувати претендентів мали можливість учні, педагогічні організації, вчителі. Цього року в номінації «закордонні угорські громади» нагороду отримала Марта Гнатик-Рішко, вчителька угорської мови та літератури Берегівського ліцею ім. Ґабора Бетлена.

Марта Гнатик-Рішко, вчителька угорської мови та літератури Берегівського ліцею ім. Ґабора Бетлена, працює вчителем 36 років, крім того вона – активний член Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС), Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства та Спілки християнської інтелігенції Берегова, а також співробітниця тижневика «Карпатолйо» та журналу «Освіта».

Найважливіша мета Марти Гнатик-Рішко – збереження угорської культури та плекання рідної мови, ці знання вона старається передати всім своїм учням. Її учні здобувають призові місця на конкурсах із рідної мови, правопису. Кожний урок вчителька починає цитатою, яка прославляє рідну мову та видатних історичних постатей.

Протягом десяти років Марта Гнатик-Рішко була організаторкою курсів підвищення кваліфікації вчителів Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства. Долучилася освітянка також до створення кількох посібників та довідників для вчителів, редагування наукових праць, зазначалося під час церемонії нагородження.

Відзнаку 6 лютого у Будапешті, у стінах офісу Фонду ім. Ґабора Бетлена, вручала посадовиця Державного секретаріату з питань національної політики Угорщини Віраґ Гайнал. Від імені Марти Гнатик-Рішко, оскільки вона не могла бути особисто на врученні, премію отримала її друг і колега Єва Іван, учителька угорської мови та літератури Дерценської середньої школи.

Фонд ім. Ґабора Бетлена з 2012 року підтримує вручення премії «Вчитель року», ініційовану одним із найбільших шкільних інтернет-ресурсів, адже нагорода означає як моральне, так і фінансове визнання тих учителів, котрі своєю роботою та знаннями сприяють підготовці підростаючого покоління до життя й подальшої діяльності.

(ZsT/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах