158645
11:34 7.022024

У Мукачеві відкрили інтеграційний центр

Життя 1012

6 лютого у Мукачеві відкрито новий громадський центр. УВКБ ООН та його місцевий партнер NEEKA підтримали реконструкцію будівлі та ремонт у приміщенні. Простір працюватиме як багатофункціональний центр для підтримки ромських громад, насамперед ромських жінок та дівчат, та доповнюватимуть національну Ромську стратегію Уряду України.

Діяльність у центрі буде організовуватися в тісній координації з місцевою владою, громадськими організаціями під керівництвом ромів та іншими партнерами, включаючи інші організації ООН.

Ромський інтеграційний простір слугуватиме унікальною платформою для агенцій ООН, інших гуманітарних організацій та організацій у сфері розвитку для підтримки й розширення можливостей як ромів, так і їхніх місцевих громад. Заходи охоплюватимуть заняття з грамотності та української мови, професійну підготовку, освіту дітей, підвищення обізнаності щодо гендерно зумовленого насильства та реагування, а також щодо громадянських прав та обов’язків. Крім того, мобільні групи УВКБ ООН та партнерів регулярно відвідуватимуть ці громадські центри для надання правової допомоги щодо доступу до особових документів, реєстрації народження, соціальних послуг, а також психосоціальної підтримки. Офіційне відкриття громадського центру, в Мукачеві відбулося за участі Гуманітарної координаторки системи ООН в Україні Деніз Браун, заступниці міського голови Юлії Тайпс, заступника голови обласної державної адміністрації у Закарпатській області Добромільського Петра, Представниці ООН Жінки в Україні Cабін Фрейзер Гюнеш, заступниці Представниці Агентства ООН у справах біженців в Україні з питань захисту Карен Вайтінг,, партнерів та організацій під керівництвом ромів.

«Надважливим є складова інтеграції батьків, дітей, які навчаються в цій школі і всіх ромських дітей, які проживають у нашій територіальній громаді. У цьому хабі вони можуть вивчити українську мову, англійську мову, зайнятися інтеграцією у професійному спектрі» – зазначила заступниця міського голови Юлія Тайпс.

«Ми зібралися сьогодні тут, щоб продемонструвати нашу підтримку ромським жінкам і дівчатам, які сміливо працюють над поліпшенням свого життя і життя тих, хто в їхній громаді. Ми сподіваємось, що Ромський інтеграційний центр у Мукачеві стане платформою для важливої роботи ромських організацій громадянського суспільства разом із місцевою владою: від професійної підготовки та навчання дітей до послуг з протидії гендерно зумовленому насильству та реєстрації народження», – сказала Деніз Браун, Гуманітарна координаторка системи ООН в Україні.

«Важливо, що представники різних агенцій ООН в Україні сьогодні зібралися разом для того, щоб відвідати ромську громаду, особливо, щоб почути думки ромських жінок та дівчат. Вони стикаються з багатьма викликами, які стали ще гострішими з початком повномасштабної російської агресії. Ромські жінки-лідерки організовуються та реагують на потреби своєї громади. Структура ООН Жінки пишається підтримкою організації «Голос Ромні», з якою ми співпрацюємо через Жіночий фонд миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF) для надання допомоги ромським жінкам в Ужгороді та внутрішньо переміщеним жінкам. Ми сподіваємося на продовження цієї підтримки та співпрацю з більшою кількістю жінок у громаді», – зазначила Cабін Фрейзер Гюнеш, Представниця ООН Жінки в Україні.

«Протягом багатьох років УВКБ ООН надавало ромським громадам безоплатну правову допомогу для розширення доступу до документів, що посвідчують особу, і ми з нетерпінням чекаємо надання підтримки ромських громадських організацій та ромських посередників, щоб допомогти їм вивести свої громади з тіні дискримінації та маргіналізації. Оскільки російська війна тільки загострила жахливу ситуацію для вразливих груп, зокрема ромів, це стало ще більш життєво важливим. Ми раді об’єднати зусилля з партнерами, місцевою владою та родиною ООН у цих ромських інтеграційних просторах, які, як ми сподіваємося, стануть каталізатором позитивних змін для ромів та громад, у яких вони живуть», – сказала Карен Вайтінг, заступниця Представниці УВКБ ООН в Україні.

Про це повідомляє Мукачівська міська рада.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах