156673
15:18 14.122023

УжНУ – на 8 місці серед українських університетів за світовим рейтингом GreenMetric

Життя 911

Щороку в грудні оприлюднюють результати світового рейтингу університетів GreenMetric World University Rankings, який класифікує навчальні заклади за їх зобов’язаннями та діями щодо збереження екологічної стійкості. За новим рейтингом 2023 року Ужгородcький національний університет посідає високу 8 позицію серед українських університетів.

Ужгородський національний університет щороку показує позитивну динаміку у рейтингу GreenMetric. У 2022 році він посідав 9 місце, у 2020 році він займав 14 позицію, у 2021 році – 11 місце. Минулого року УжНУ вперше увійшов у топ-10 кращих вишів України.

Варто наголосити, що даний рейтинг є відображенням послідовної стратегії руху УжНУ за 17-ма Цілями Сталого Розвитку а також результатом проєктної роботи, яка орієнтується на енергоефективність, пом’якшення наслідків зміни клімату через регіональний рівень вуглецевого сліду, на вивченні впливу забруднення річок на біорізноманіття навколишнього середовища. Зокрема, в УжНУ реалізовуються проєкти «Навколишнє середовище для майбутнього через наукову освіту» та «Нові енергетичні рішення в Карпатському регіоні» у рамках Спільної операційної програми Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020, що фінансується ЄС. Також університет залучений до проєкту «Розумна енергія транскордонного співробітництва» у рамках Спільної операційної програми Румунія-Україна 2014-2020, фінансованої ЄС, та проєкту «Підтримка системи вищої освіти в контексті пом’якшення наслідків зміни клімату через регіональний рівень вуглецевого сліду, спричиненого виробництвом, будівництвом та організаціями» в рамках програми Erasmus+.

Рейтинг GreenMetric World University Rankings заснований у 2010 році. Його мета – кількісна оцінка зусиль з підтримки стійкості (екологічності) кампусів. Рейтинг в цілому заснований на концептуальних рамках навколишнього середовища, економіки і справедливості. Як зазначають укладачі рейтингу, університети відіграють важливу роль у спільних зусиллях зацікавлених сторін і громад у боротьбі зі зміною клімату. Просуваючи та розвиваючи нові ідеї та інновації, університети зможуть сприяти енергозбереженню та водозбереженню, переробці сміття та екологічному транспорту.

Наразі в рейтингу є присутніми 1183 університетів із усього світу, з них – 19 українських вишів.

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах