155993
20:03 29.112023

«Пензлем за мир»: у Генконсульстві Угорщини в Ужгороді експонували нову виставку

Життя 3587

Виставку закарпатських художників під назвою «Пензлем за мир» відкрили в Генеральному консульстві Угорщини в Ужгороді. В експозиції представили творчі роботи учасників Товариства мистецтва та культури Карпатського регіону, які у липні та вересні брали участь в однойменному пленері. На виставці представлені абстракції, пейзажі, натюрморти.

Урочисте відкриття виставки відбулося 29 листопада в Генеральному консульстві Угорщини в м. Ужгороді за участі першого заступника Генконсула Угорщини в Ужгороді Ласло Віди. На захід також завітали посадовці, митці та журналісти.

– З часу існування Генерального консульства Угорщини в Ужгороді, у нас проводяться різні мистецькі виставки. Попри війну, ми не припинили нашу традицію. Щоправда, у цьому році ця виставка буде завершальною мистецькою подією. Протягом 2023 року перші дві наші виставки були присвячені 200-річчя від Дня народження Шандора Петефі. Потім ми надали можливість представити свої твори Турак Ангеліні, а також представили кілька мистецьких династій, – зазначив перший заступник Генконсула Угорщини в Ужгороді Ласло Віда. – Сьогодні ми презентуємо роботи, які були створені під час чудової ініціативи, яку організував Аттіла Коприва та Товариство мистецтва та культури Карпатського регіону. Я хочу відзначити, що такі мистецькі події, попри війну, дали можливість проявити себе молодим талантам, які брали у них участь. Ми пишаємося, що Закарпатська школа живопису матиме продовження у цих юних митцях. Цей мистецький проєкт «Пензлем за мир», котрий мав свою тематику, є відображенням того, що ми всі прагнемо – щоб закінчилася війна і настав мир.

За словами учасника пленеру, голови Закарпатської організації НСХ України Бориса Кузьми, під час табору художники багато спілкувалися, обмінювалися досвідом.

– Ми обговорювали ситуацію в країні, війну, дружні стосунки з Угорщиною, говорили з місцевими жителями. Ну і звісно насолоджувалися природою, яка там просто надзвичайна. Тож атмосфера була неймовірною, – зазначив Борис Кузьма.

Відтак зачитали лист відомого закарпатського художника, мистецтвознавця і педагога Аттіли Коприви, який організовував ці пленери. В ньому він розповів про те, що захід був присвячений 15-річчю з часу заснування Товариства мистецтва та культури Карпатського регіону і це вже численна виставка з часу повномасштабної війни.

Лейтмотивом нинішнього заходу, як і всіх інших, стала думка про те, що музи не мовчать під час війни, адже життя продовжується.

Христина БІКЛЯН

Відео –Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
У Великоберезькому будинку-музеї відновлювали народні традиції до свята Трійці
14:54
На Закарпатті затримано зловмисника, який при перевірці документів стріляв та поранив працівника поліції
14:41
У Перечині відзначили День вишиванки: дитячий флешмоб, етнофотозона та виставка музейних експонатів
14:25
Замок «Паланок» оприлюднив програму до Дня музеїв
14:08
Закарпатські аудитори виявили порушення в закупівлі насосів для медзакладу на 12,6 млн грн
13:40
З Ужгорода до столиці: Закарпаття відкрило Всеукраїнський ветеранський велопробіг
13:26
У Мукачеві відбудеться концерт-презентація «Духовні перлини України»
11:56
На Рахівщині тимчасово призупинили пошуки двох чоловіків, що заблукали
11:42
У Мукачеві відбулися змагання з водного туризму серед школярів
10:54
Ужгородців інформують про тимчасове перекриття проїзду на вулиці Робочій
10:27
Всі новини