155806
15:24 25.112023

На спомин про Йосипа Борто

Життя 1993

«Я змагався завзято й відважно, свій біг закінчив, віру зберіг»

2 Тимофію 4:7

24 листопада 2023 року на 66-му році життя з трагічною раптовістю відійшов у вічність педагог, представник інтересів закарпатської угорської громади, політик Йосип Борто.

Він народився 26 січня 1958 року в селі Шаланки Виноградівського району (нині Берегівський). 

У 1980-му закінчив математичний факультет Ужгородського державного університету.

Після завершення навчання повернувся до рідного села, де створив сім’ю та став викладати математику й фізику в місцевій школі.

У 1994 році був призначений директором Шаланківської середньої школи. Завдяки його зусиллям навчальний заклад переселився в нову будівлю.

Був активним членом Товариства угорської культури Закарпаття з часу створення організації. З 2011 року очолював Виноградівський районний осередок ТУКЗ-КМКС, у 2014-му став заступником голови обласної організації.

Як активний громадсько-політичний діяч брав участь у роботі кількох організацій та фондів. Був головою політичної сили «КМКС» Партія угорців України, заступником голови об’єднання «Закарпатський народний інститут».

Йосип Борто став одним із найбільш досвідчених керівників місцевого самоврядування.

У 1990–1994 роках був головою Шаланківської сільської ради, затим депутатом Виноградівської районної ради, з 2006-го – заступником голови райради.

Протягом 2015–2020 років був першим заступником голови Закарпатської обласної ради. З 2020-го очолював фракцію КМКС в обласній раді.

Куди б не призначало його життя, Йосип Борто завжди виконував свою роботу точно, акуратно, з  великою самовідданістю й відповідальністю, чим здобув неабиякий авторитет серед колег, депутатів, закарпатських угорців та всіх, хто його знав.

Він був доброзичливою, чесною і відкритою людиною, протягом усього життя прагнув допомогти кожному, хто цього потребував. Опікувався долею закарпатських угорців, намагався за будь-яких обставин відстоювати їхні права, розширення їхніх можливостей.

Його раптова смерть – надзвичайна втрата.

Щире співчуття рідним і близьким.

Пам’ять про нього навіки в наших серцях.

Керівництво ТУКЗ-КМКС

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах