154245
19:11 23.102023

«Рівний-рівному»: Закарпаття приєдналося до реалізації пілотного проєкту «Помічник ветерана»

Життя 3023

Уряд розширив на десять регіонів реалізацію експерименту Міністерства ветеранів із запровадження інституту помічника ветерана. До перших 4 областей пілотного проєкту долучили ще 6 регіонів, в тому числі Закарпаття. Відповідний проект постанови ухвалили на черговому засіданні Кабміну.

Отож 23 жовтня у пресцентрі ОВА відбувся брифінг щодо запровадження проєкту в нашій області. Під час брифінгу заступник голови Закарпатської ОДА Петро Добромільський наголосив, що інститут помічника ветерана покликаний максимально спростити доступ до допомоги та необхідних державних послуг для наших захисників та їхніх родин. «Найефективніше це можна реалізувати за принципом «рівний-рівному», коли надавачами й отримувачами певної послуги будуть ветерани та члени їхніх сімей. Такий формат дає можливість людині, яка вже пройшла шлях адаптації, допомогти іншим подолати певні психологічні чи соціальні бар’єри», – зазначив Петро Добромільський.

За його словами, в межах відповідної Регіональної комплексної програми підтримки захисники й члени їхніх сімей мають право та можливість на отримання різнопланової допомоги. Скористатися низкою послуг та оформити матеріальні виплати можна онлайн на порталі «Допомога Закарпаття».

У свою чергу директорка департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОВА Ольга Травіна розповіла, що на початку жовтня цього року в структурі департаменту соціального захисту населення сформували окреме управління, яке охоплює всі питання, пов’язані з реалізацією державної політики щодо ветеранів у регіоні. У складі підрозділу – 3 відділи, а головне завдання фахівців – створити якісний, повноцінний та швидкий механізм взаємодії всіх відповідних служб, щоб ветеран міг отримати допомогу за місцем проживання.

«У 6 районах області вже створили відділи з питань ветеранської політики, а в кожній територіальній громаді визначили відповідальну особу, яка буде займатися питаннями забезпечення військовослужбовців комплексом послуг. Координуватиме роботу обласне управління ветеранської політики» – розповіла Ольга Травіна.

Очільниця управління ветеранської політики департаменту соцзахисту населення ОВА Мирослава Сухар розповіла, що саме зараз триває перший етап ініціативи – реєстрація потенційних кандидатів. Помічниками ветеранів можуть стати демобілізовані захисники і захисниці України, тобто самі ветерани, члени їхніх родин, а також члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни.

Реєстрація на посаду помічника ветерана в Закарпатській області відкрита до 27 жовтня, однак у разі необхідності її можуть продовжити. Подати електронну заявку можна на порталі е-Ветеран: https://is.gd/cX9nsd.

Наступний етап – конкурсний відбір та співбесіда. Після їх успішного проходження на кандидатів чекає тритижневе спеціалізоване навчання, а згодом і офіційне працевлаштування в Сервісному офісі у справах ветеранів.

«Помічник ветерана за місяць може надати послуги не більше 100 ветеранам. Від кількості послуг буде залежати рівень його заробітної плати, яка не може перевищувати чотирьох мінімальних зарплат, – зауважила Мирослава Сухар. За її словами найбільш потрібними ці спеціалісти будуть у тих громадах, де відповідно до Реєстру проживає найбільша кількість ветеранів.

«Помічник ветерана» – експериментальний проєкт Міністерства у справах ветеранів. У липні він стартував у Вінницькій, Львівській, Миколаївській та Дніпропетровській областях, згодом до пілотування ініціативи приєдналися також Закарпатська, Сумська, Київська, Полтавська та Харківська області. Це проєкт для ветеранів та членів їх родин, які готові допомогти іншими ветеранам легко та гідно пройти шлях переходу від військової служби до цивільного життя, отримати послуги та пільги, які заслужено гарантовані їм державою. Після завершення «пілоту» проект планують масштабувати по всій Україні. А загалом до кінця 2024 року заплановано роботу 15 тисяч помічників ветеранів.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Житель Рахова, судимий за крадіжку та розбій, тепер відповідатиме перед судом і за торгівлю наркотиками
18:07
Закарпатські поліцейські зафіксували 37 водіїв, які розмовляли по телефону за кермом
17:52
Мукачівські школярі відправлять 11 дронів на ЗСУ
17:41
$8000 за можливість незаконно потрапити до Румунії – підозрюваному переправнику з Мукачева обрали запобіжний захід
17:40
Жіноча команда «Минаю» здолала потужних суперниць
17:28
Майже 200 витоків газу в 10 будинках виявили газовики під час проведення технічного обслуговування
17:11
У Мукачеві завершилася «Спортивна Шкільна ліга» з футболу серед юнаків
14:58
Закарпатська митниця: найчастіше порушення митних правил фіксуються через недекларування товарів громадянами
14:33
Нацгвардійці Закарпатті відзначили день пам'яті і перемоги над нацизмом
14:16
Рада підвищила штрафи за порушення військового обліку та мобілізації
13:51
Всі новини