150577
13:53 2.082023

Берегівський ансамбль народного танцю «Резеда» взяв участь у фестивалі в Трансильванії

Життя 4079

23–30 липня в місті М’єркуря-Ніражулуй у повіті Муреш відбувся фестиваль Nyárádmente Fesztivál, під час якого зсипали воєдино пшеницю, зібрану в Секейському краї в рамках акції «Хліб угорців». Гостем дійства цього року став і берегівський ансамбль народного танцю «Резеда».

Протягом тижня на відвідувачів фестивалю чекали різноманітні концерти та інші розважальні заходи. Зокрема й урочисте свято угорських фермерів Карпатського басейну, організоване об’єднанням сільгоспвиробників Секейського краю. На заході виступили політики, лідери громадських та церковних організацій.

«Нинішня подія є однією з головних на фестивалі, адже хліб має бути на кожному столі», – зазначив у своєму привітанні мер міста М’єркуря-Ніражулуй Шандор Товт.

«Урочисте зсипання пшениці, ініціатива з 13-річним минулим, іде від душі угорських хліборобів. Кожен таких захід – радісна подія, адже дає сили втриматися разом попри будь-які труднощі», – підкреслив під час свого виступу Іштван Якоб, віцеспікер угорського парламенту, голова Національної асоціації аграріїв Угорщини. – Незважаючи на страшну торішню посуху, було зібрано тисячу тонн зерна. Тепер цей результат можна суттєво перевищити, адже до акції долучається дедалі більше фермерів та організацій, щоб забезпечити хлібом тих, хто цього потребує».

Політик, зокрема, торкнувся й теми виборів до Європарламенту наступного року, які назвав вирішальними. Вітаючи краян, Іштван Якоб зазначив: «Закарпатські угорці стійко і з твердою вірою допомагають тим, хто тікає від жахів війни». За його словами, минулого року в рамках програми вдалося надати майже сто мільйонів форинтів допомоги угорцям, які проживають в області.

Після вітальних промов розпочалася програма ансамблів народного танцю, під час якої й виступив ансамбль народного танцю «Резеда» з Берегова. Художня керівниця колективу Еніке Вараді зазначила: «Для нас велика честь, що місто запросило наш ансамбль узяти участь у фестивалі. Ми вперше в Трансильванії. Учасники нашого колективу завжди дуже раді відвідувати закордонні регіони. Було приємно відчути любов і підтримку місцевих мешканців. Такі фестивалі сприяють зміцненню відносин між угорцями з різних країн, а це дуже потрібно в ці важкі часи».

За виступ глядачі віддячили закарпатцям щирими оплесками.

Протягом тижневого фестивалю на гостей чекало кілька концертів, театральних вистав та чимало розважальних заходів.

(Kőváry/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті судитимуть експосадовців комунального підприємства, які незаконно привласнили понад 1 млн грн бюджетних коштів при ремонті доріг
14:09
На Закарпатті правоохоронці ліквідували канал незаконного переправлення осіб через кордон
13:45
У Воловці затримали наркоторговця
13:30
«Вчасно»: проєкт про сексуальну освіту впроваджує молодь Білківської громади
13:15
На Ужгородщині горів будинок та гараж
12:12
ФК «Хуст» отримав технічну перемогу й піднявся в турнірній таблиці
12:04
На Закарпатті судитимуть помічника лісничого, який допустив самовільну рубку ялин зі збитками на понад пів мільйона гривень
11:46
На Берегівщині 10-річний хлопчик отримав опіки під час спалювання сміття
11:38
Цигарковий контрабандист позбувся на українсько-румунському кордоні «Мерса» за півмільйона гривень
10:57
У Мукачеві демонтують ще 9 сітілайтів
10:39
Всі новини