150575
13:27 2.082023

До зустрічі християн Карпатського басейну долучилися і закарпатці

Життя 1782

Фестиваль «Зоряна точка» (Csillagpont) – наймасовіша зустріч угорської реформатської молоді в Карпатському басейні – цьогоріч водинадцяте відбувся 24–29 липня в місті Занка на узбережжі озера Балатон. Подію об’єднали із заходом міжконфесійного християнського руху «Це той день!» (Ez az а nap!).

Обидва заходи дуже популярні серед закарпатської угорської реформатської молоді. Цього року на них завітали понад сто краян із 24 церков з різних куточків області. Організатори підготували на ці 6 днів сто заходів на 15 локаціях. Про змістовно проведений час ми розпитали в Йожефа Шіпоша, пастора реформатської церкви села Перехрестя, колишнього голову Закарпатської реформатської молодіжної організації (KRISZ), який також долучився до організації події.

– Завдяки роботі в KRISZ я багато років був на зв’язку з молодіжним центром Угорської реформатської церкви, який проводив фестиваль «Зоряна точка» разом з іншими реформатськими молодіжними організаціями Карпатського басейну. Незважаючи на те, що протягом минулих років цей зв’язок дещо послабшав і ми не мали можливості брати участь у всіх заходах, зараз ми вирішили надати можливість бажаючим, які можуть виїжджати за кордон, долучитися до фестивалю. Я зв’язався з партнерами в Угорщині, і вони радо підтримали участь закарпатської молоді в цьому заході. Одразу запропонували автобус на 50 осіб, безкоштовний проїзд та перебування на фестивалі.

Паралельно тривала організація за ще одним напрямом, адже закарпатська молодь отримала запрошення і від Молодіжної місії Тисянського реформатського церковного округу Угорщини (TIREKIFI). Нам запропонували ще один автобус, який став у нагоді, оскільки загалом з області було сто осіб. Ми збирали саме тих, хто зараз живе на Закарпатті, аби вони дещо відволіклися від сумних буднів та розвіялися. Для них участь у фестивалі «Зоряна точка», проїзд, проживання та харчування були повністю безкоштовні. Загалом вартість становила би 77 500 форинтів на одну особу. Ті, хто зараз не живе на Закарпатті, також могли скористатися пільговою пропозицією.

– Як відбувався фестиваль?

– Закарпатців, як і всіх, розподілили по різних малих групах. День проходив за графіком. Зранку була можливість долучитися до богослужіння та спільної молитви на кількох локаціях, затим почути різноманітні лекції й виступи спікерів. Після цього відбувалися зустрічі та спілкування в малих групах, а потім були вільний час, купання в Балатоні чи інші заняття. Щовечора проводилися концерти відомих виконавців, зокрема виступили Nightspot, Follow the Flow та Chillest.

У п’ятницю був об’єднаний день фестивалю «Зоряна точка» та заходу «Це той день!». Тут виступив і я, зокрема розповів про понад 500 днів війни, про минулий період.

У суботу зранку ми вже мали вирушати, бо перед нами була довга дорога додому. Висловлюємо вдячність Реформатській церкві Угорщини за наше забезпечення, адже перебування на 6-денному заході коштувало загалом близько 10 мільйонів форинтів, а це чимала сума.

Пейтер Данкаї/Dankai Péter/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах