150584
15:01 2.082023

В Ужгороді відкрили пам'ятний знак жертвам ромського Голокосту

Життя 1909

Сьогодні, в Міжнародний день Голокосту ромів, в обласному центрі Закарпаття відкрили меморіал на честь жертв нацистського геноциду ромів (Пораймосу).

Пам’ятник знак у вигляді колеса з мініскульптурою встановили на подвір’ї першої ромської школи в Європі – Ужгородської гімназії №14. Він стане символом пам’яті про ромів, які постраждали від нацизму.

У церемонії відкриття і вшанування жертв ромського геноциду взяли участь представники Закарпатської ОВА, місцевої ромської спільноти та громадськість. До меморіалу жертвам ромського Голокосту вони поклали вінки й запалені лампадки.

У хвилині мовчання згадали тих, чию долю зламали непосильна примусова праця, голод, ізоляція, депортація та нелюдські катування в роки Другої світової війни. Нагадаємо, лише в ніч проти 3 серпня 1944 року в найбільшому концтаборі смерті Аушвіц-Біркенау нацисти знищили близько чотирьох тисяч ромських в’язнів.

Меморіальний знак в Ужгороді встановили за підтримки німецького фонду «Пам’ять, відповідальність і майбутнє», інформаційно-аналітичного агентства «RomaUA» та Закарпатської обласної молодіжної громадської організації «Гідність» («Патів»).

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах