150573
12:07 2.082023

Мукачівська волонтерка Віталія Бак розповіла про роботу свого благодійного фонду під час війни

Життя 3950

Нестримне бажання допомагати іншим та душевна наповненість поряд з «особливими» людьми. Віталія Бак – директор благодійного фонду «Арісбет – Бог допоміг», який орієнтований на підтримку дітей-сиріт, місцевих та переселенців; дітей із ДЦП; багатодітних, малозабезпечених родин та людей похилого віку. Реальні історії реальних людей тільки додають жінці мотивації продовжувати цю справу. Спеціально для «Карпатського об’єктива» жінка розповіла, що її надихає у цій справі та яка мрія заполонила її думки.

– Віталіє, звідки з’явилося бажання присвятити себе допомозі іншим?

– Десь у двохтисячних я пішла вчитися на місіонера. Тоді я зрозуміла, що своє життя хочу присвятити людям, які потребують фізичної та моральної підтримки. А наш фонд ми офіційно зареєстрували з початком війни. В нас працює не так багато людей, всього троє. Але, окрім того, маємо багато хороших друзів по всьому світу. Серед них люди, яких я навіть ніколи не бачила в реальному житті, спілкуємось тільки у фейсбуці. Наших українців багато по всій землі, але вони єдині.

– Постійна допомога іншим виснажує. Чи не втомлюєтесь?

– Сказати, що я не втомлююся, то, звичайно, була б неправда. Але нашу роботу навіть і роботою не назвеш. Адже щоразу, коли ти робиш добро, твоє серце радіє. Я працюю більшою мірою з дітками-сиротами, місцевими дитячими будинками, дітками з інтернатів, що мають ДЦП. Навіть у 40 років такі «особливі» люди залишаються дітьми. Мені здається, що то вони нас лікують, тому що не вміють лукавити чи брехати, завжди говорять правду. З ними приємно бути! Я коли до них приходжу, особливо на Духновича, де знаходиться мукачівський психоневрологічний інтернат, то розквітаю, відпочиваю там. Якщо прийду посеред тижня, то заряджуся на наступний тиждень. Тому в цій справі важкими можуть бути тільки якісь організаційні моменти – зі збору продуктів чи якоїсь допомоги, але коли ти приходиш це все роздавати, то бачиш усмішки, і розумієш, що все недаремно.

– Знаю, що з початком війни кількість людей, якими Ви опікуєтеся, значно зросла!

Так, до нас приїхали дітки з Дніпра – 140 осіб. Є дітки з Маріуполя. Ми взяли над ними опіку і опікуємося досі. В першу чергу ми привозимо їм продукти харчування, засоби гігієни, ліки, якісь меблі, але ми також багато спілкуємося з ними.

– Що вони розповідають?

– Різні історії. Кожна по-своєму болить. Особливо історії тих діток, що приїхали з Маріуполя, бо під час війни втратили своїх батьків і навіть не змогли їх поховати. Ці діти знаходяться у селищі Середнє.

Ще ми чули історії родин, які втратили своє майно. Наприклад, у нас були сім’ї з Одеської області чи із самої Одеси, їх попередили про масовані обстріли і закликали швиденько евакуюватися. Вони встигли взяти документи, деякі речі, своїх п’ятьох дітей і тільки виїхали за межі міста, як почалося бомбардування. Їхній будинок вороги знищили прямим потраплянням. Я навіть не хочу уявляти, що було б, якби вони вчасно не виїхали.

– Поряд із такими історіями, ваш фонд опікувався ще й місцевими багатодітними родинами.

– Я зрозуміла, що підтримки потребують не тільки дітки-сироти або переселенці. Коли увага була прикута до них, сам на сам зі своїми проблемами залишались і наші місцеві багатодітні та малозабезпечені родини. В нас є сім’я з Великих Лучок, там п’ятеро діток, і ми надаємо їм різнопланову підтримку.

– Хто фінансує ваш фонд. Бо допомога такій кількості людей – справа затратна?

– Ми постійно викладаємо інформацію про потреби нашого фонду в соціальних мережах. Люди з усього світу нам дзвонять і пропонують допомогу. Нам пересилають поштою, передають машинами, привозять особисто. Я дуже вдячна усім, хто нас чує.

Окрім того, наші діти не хочуть завжди тільки брати, але й бажають віддавати. Маленькі переселенці з Дніпра виявили бажання допомогти військовим. У волонтерському хабі «Венеція», коли він ще працював, ми допомогли організувати ярмарок, де діти виставили на продаж власноруч виготовлені вироби. Усі зароблені кошти ми передали на потреби 64-ої окремої танкової бригади, де служать переважно хлопці зі Свалявщини.

Також ми мали змогу, завдяки нашим меценатам, допомогти людям із Херсонщини, коли їх затопило. Відправили туди чотири великі машини. В першу чергу це була питна та мінеральна вода, продукти харчування, ліки, одяг.

– Про що мрієте?

– Наш фонд розвивається, і в мене є велика мрія – побудувати у нас, на Мукачівщині, притулок із великою територією, де люди які потребують допомоги, переселенці, мами з дітками, люди похилого віку, а також жінки, що терпіли насильство, або дітки, яким після 18 років нема куди подітися, матимуть змогу отримати прихисток і усе необхідне. Мені часто кажуть, що я дуже високо взяла, та я притримуюсь принципу – хто стукає, тому відкриють. Я вірю, що знайдуться ті люди, ті спонсори, завдяки яким це буде можливо. І зі мною ця віра пройде все моє життя. Тому я дякую усім нашим українцям, що ми сильні духом. Бо, коли ми разом, укупі, ми зможемо все, ми все подолаємо!

Ірина ГРАБКО

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах