150367
13:37 28.072023

На Закарпатті відзначили День Української Державності

Життя 5404

Цього року Україна вдруге відзначає День Української Державності.

Свято започаткували згідно з Указом Президента України Володимира Зеленського (від 24 серпня 2021 року) та святкуватимуть щороку, 28 липня. Саме у цей день в Україні відзначають також День хрещення Русі.

У свята є свій символ – це чотири тризуби, які означають боротьбу, незалежність, історію та ідентичність. Цей символ спростовує міф про те, що Україна – молода держава, адже наш герб походить від родового знаку Рюриковичів та був знаком князя Володимира Великого, за якого хрестилася Київська Русь.

З нагоди свята у більшості міст України відбулися урочистості. В Ужгороді до пам’ятника Августину Волошину поклали квіти, а відтак відбулося підняття Державного Прапора України на площі Богдана Хмельницького.

У заході взяли участь керівники області та міста, військові, громадськість.

– Сьогодні дуже важливе свято – День Української Державності, якій понад тисячу років. Починаючи від Хрещення Русі, наша країна має давню історію – в той час, коли росії навіть не існувало. І це болить ворогу, і щоразу він хоче доводити нам протилежне… Будь-які намагання ворога зламати нас марні. Ми повинні укріпляти свою державність, повинні пам’ятати, якою ціною нам вдається збереження себе як нації, як незалежної країни. Нам потрібно бути завжди об’єднаними, працювати заради нашого майбутнього, заради наших дітей, наших військових, які сьогодні героїчно обороняють нашу землю. Я вірю, що Перемога найближчим часом настане і вона буде за нами, – наголосив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

У свою чергу, голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко зауважив, що сьогоднішнє свято – це відновлення нашої історичної справедливості.

– Наша історія починається зі славетного міста Києва. Понад тисячу років тому Володимир Великий вибрав життя із цивілізованими країнами, охрестивши Русь. Ми отримали герб – тризуб від родини Рюриковичів. Маємо жовто-блакитний прапор від Галицько-Волинського князівства. Місцеве самоврядування та Магдебурзьке право – від Литовської держави. Основи республіки нам заклали козаки, які мали тоді найкращу армію. Ми – перші українці, які написали першу Конституцію Пилипа Орлика, – наголосив Володимир Чубірко.

Привітав присутніх із Днем Української Державності і міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, наголосивши, що мати свою Державність – це справжня цінність.

Відтак до Дня Української Державності представники влади вручили почесні відзнаки закарпатським військовослужбовцям, представникам Національної гвардії та прикордонникам за мужність і героїзм, що були виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України.

Христина БІКЛЯН

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах