150389
13:47 28.072023

В Ужгороді відбувся брифінг з нагоди Всесвітнього дня боротьби з гепатитом

Життя 4324

28 липня – Всесвітній день боротьби з гепатитом. Вірусні гепатити – це велика група захворювань, які викликаються вірусами, що здатні розмножуватися безпосередньо в клітинах печінки з наступним порушенням їх функцій. Виникає гостре та/або хронічне запалення печінки.

Існує п’ять основних типів вірусів гепатиту: А, В, С, D і Е. Усі типи вірусів спричиняють захворювання печінки, але між ними є істотна різниця. Зокрема, типи В і С призводять до розвитку хронічного запалення печінки у мільйонів людей і є однією з головних причин цирозу та раку печінки. Про це під час брифінгу розповіли в Закарпатській ОВА.

– У 2023 році ми зафіксували 42 випадки гострого випадки гепатиту А. Що стосується гострого гепатиту В, то у першому півріччі 2023 року – 18 вперше виявлених випадків. Особливо нас турбує те, що на гепатити у нас почали хворіти діти. У 2023 році на гострий гепатит B захворіло двоє дітей. Це вікові групи 1-4 роки. На хронічний гепатит С цьогоріч захворіло 34 людей. Що стосується хронічних гепатитів В, то їх зафіксовано 39, з них 4 випадки у дітей. Якщо говорити про профілактику, то ми розуміємо, що профілактувати гепатит С ми не можемо. Але проти гепатиту В у нас є вакцинація. Вона внесена до календаря щеплень і є обов’язковою з 2022 року. Всі діти повинні отримати вакцину у пологових будинках і бути захищеними пожиттєво. Однак проблема вакцинації у пологових є досить суттєвою. Якщо ми говоримо про 2023 рік, то із 4778 новонароджених лише 2522 дітей розпочали вакцинальний комплекс, – розповіла Вікторія Тимчик – завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Закарпатського обласного лабораторного центру МОЗ України.

Залежно від ступеня тяжкості та індивідуальних особливостей організму, гостра інфекція може мати як безсимптомний перебіг, так і незначні клінічні прояви, зауважує Михайло Поляк – директор КНП «Обласна клінічна інфекційна лікарня» Закарпатської обласної ради.

Найбільш поширені прояви гепатитів:

  • астеновегетативний синдром (виражена загальна слабкість, швидка втомлюваність, дратівливість, апатія);
  • диспепсичний синдром (нудота, блювання, діарея, болі в животі);
  • зміна кольору сечі (потемніння, сеча кольору пива) та знебарвлення калу;
  • пожовтіння шкіри, слизових оболонок та склер; підвищення температури тіла.

Можливі й позапечінкові прояви гепатиту: артрит, поліміозит, синдром Шегрена, васкуліти, синдром Рейно, вузликовий періартеріїт, фіброзуючий альвеоліт, гломерулонефрит, периферична нейропатія та ін.

Шляхи передавання гепатиту залежать від його типу.

Так, шлях передавання вірусів гепатиту А та Е – фекально-оральний, коли неінфікована людина вживає продукти або воду, що забруднені фекаліями інфікованої людини. У сім’ях можливе зараження через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для членів родини.

Інфікування вірусами гепатиту В, С і D відбувається в результаті контакту через пошкоджену шкіру або слизові оболонки з інфікованими рідинами організму (переважно кров), зокрема: переливання інфікованої крові або її компонентів; вживання наркотиків ін’єкційно та інтраназально; інвазивні медичні та немедичні маніпуляції із використанням забрудненого інструментарію (хірургічні втручання, стоматологічні процедури, гемодіаліз, татуювання, пірсинг, манікюр тощо); вертикальне передавання від матері до дитини (стосується більше вірусного гепатиту В); побутовим шляхом (унаслідок спільного використання зубних щіток, лез для гоління тощо та інших індивідуальних засобів гігієни, що можуть містити сліди крові); статевим шляхом тощо.

Медики наголошують, що найкращий та найбільш ефективний спосіб попередження інфікування вірусного гепатиту В – це вакцинація трьома дозами вакцини. Згідно з Національним календарем щеплень, першу дозу вакцини проти вірусного гепатиту В дитина має отримати упродовж першої доби життя, другу – у 2 місяці, третю – у 6 місяців.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах