145968
18:29 24.042023

Музей-садиба села Великі Береги долучився до Дня будинків народних традицій

Життя 2257

Великоберезький музей-садиба 21 квітня провів День будинків народних традицій.

Його відзначення започаткувала Асоціація будинків народних традицій Угорщини у 2013 році. Відтоді в перші вихідні після дня святого Юрія по всьому Карпатському басейну організовуються тематичні заходи. День будинків народних традицій, окрім об’єднання таких закладів, створює можливість після зимових канікул відчинити свої двері у весняній, святковій атмосфері, представити народні традиції, культуру, спосіб життя селян регіону, виокремити те, що можна інтегрувати в сучасний світ.

Гостями Великоберезького будинку народних традицій цього дня були учні ліцеїв територіальної громади. Організатори зосередили увагу на традиційних березьких візерунках, тож відвідувачі могли поринути у світ ткацтва та вишивки хрестиком, а також долучитися до народних ігор, ознайомитись із грою на цитрі, поспівати дитячих пісень. Захід відвідали близько сотні дітей, і всі вони знайшли собі заняття до душі. Поки одна група ознайомлювалася з традиційними візерунками, перемальовувала їх, інші били горіхи, метали в мішень, брали участь у перегонах, ходили на ходулях, кидали обруч, оглядали виставки, флору ботанічного саду.

Під час урочистого відкриття до присутніх звернулася координаторка садиби Адель Ґал. Вона, зокрема, зазначила, що, долучившись до масштабної ініціативи, Великоберезький будинок народних традицій може відчути себе частиною загальноугорської культури Карпатського басейну.

Заняття, які щотижня проводяться у великоберезькому закладі, надзвичайно популярні, протягом року їх відвідують чимало шкільних груп та сотні дітей. Місця на анонсовані заходи зазвичай заповнюються за кілька годин, тож організатори намагаються залучати тих, хто ще не відвідував їхні заняття. Вирішили не залишати поза увагою й місцевих школярів, тож цього разу запросили ліцеїстів територіальної громади.

«Коли Великоберезький будинок народних традицій відчинив свої двері у 2013 році, ми навіть не підозрювали, що тутешні заходи стануть такими популярними. Головною метою було наповнити заклад життям, щоб відвідувачі мали можливість ознайомитися з угорською культурою, народними традиціями, щоб спадщина предків стала частиною їхнього повсякденного життя», – зазначила під час виступу директорка громадської організації Pro Cultura Subcarpathica Маріанна Паллагі. На її думку, відрадно, що інтерес до заходів не спадає й дотепер.

Очільник Консульства Угорщини в Берегові Іштван Дєбнар у своєму виступі говорив про народну культуру та її роль у збереженні угорської ідентичності. Роблячи цю спадщину невід’ємною частиною свого життя, людина надзвичайно збагачується. Усе це не втратило актуальності й у ХХІ столітті, зазначив він.

На звершення заходу гостей частували хлібним лангошем, приготованим у печі.

(lexi/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах