145983
18:40 24.042023

У Хусті ювілейною виставкою творчість презентував Орест Цюпко

Життя 2137

Цими днями у Хустській картинній галереї відкрилась виставка робіт митця Ореста Цюпко. Експозиція присвячена 60-річчю майстра пензля і складається з робіт різних творчих періодів.

Вітали ювіляра чиновники, рідні, друзі та колеги з різних куточків Закарпаття та навіть із-за кордону.

«Кожен із нас у житті підбиває певні підсумки, усі йдемо дорогою життя через випробування і гартуємо свій характер та свої здібності. Шлях до сьогоднішнього дня у мене був не простим, але я ні про що не шкодую. Щиро дякую Богу і ЗСУ, що дожив до цього дня, що маю на що оглянутися назад і ще сповнений мрій та планів на майбутнє. Зараз усі ми переживаємо непрості часи, але робимо для країни і земляків що можемо і що вміємо. Зокрема, наші митці є ще в певній мірі і волонтерами, бо всі виставки, що проводяться протягом останнього року у нашій галереї, є благодійними», – розповів автор полотен.

А загалом у експозиції директор Хустської міської картинної галереї представив роботи на різноманітну тематику, виконані і різних техніках. Орест Цюпко презентував глядачам і релігійні мотиви, і пейзажі, і натюрморти, і архітектурні композиції.

«60-річчя – це не лише ювілей, але й певний етап творчості. Усі живописні картини майстра пензля є сторінками його життя, адже в кожну з робіт вкладено душу, тепло рук та світ фантазій. Зазначу, що пан Орест відомий не лише на Закарпатті, його роботи є у приватних колекціях поціновувачів мистецтва багатьох країн світу. Він завжди активний, постійно у русі, у творчих поривах, творить сам та надихає інших. Орест Цюпко був учасником багатьох міжнародних пленерів, брав участь у міжнародних арт-проєктах у Словаччині, Польщі, Угорщині, Латвії, Македонії, Хорватії, Сербії, Литві, Швеції. Його роботи справді варті уваги і свідчать про широкий кругозір автора», – розповів «Карпатському об’єктиву» начальник управління начальник управління культури, молоді і спорту Хустської міської ради Віталій Русин.

Колеги по цеху, що прийшли розділити приємні миті, також поділилися думками про ювіляра.

«Доробок Ореста Цюпка дуже розмаїтий та багатий. У його творчості простежується поєднання галицької та закарпатської шкіл живопису, що чудово демонструють його роботи, відкриваючи світу усю повноту та широку палітру його душі та мистецької натури, – наголосив художник із Виноградова В’ячеслав Попович. – Орест творить те, що «лягає йому на душу». Так про себе каже він сам. Тому в його доробку можна побачити дуже багато різних тем та сюжетів, починаючи від змалювання краєвидів рідної землі, сільського побуту чи морських пейзажів і закінчуючи релігійними мотивами, часто навіть у певній мірі філософськими глибокими творами, які зачіпають кожного. Йому притаманно передавати не конкретно якісь об’єкти, а персонажі, а власне настрій, відчуття, роздуми, внутрішній невидимий для сторонніх очей світ. Директору Хустської картинної галереї легко вдається відтворити різні мотиви, він не боїться чогось нового і сміливо експериментує з палітрою, бавиться з барвами, які лягають на полотна то ніжно-пастельними штрихами, то наче вибухають яскравими барвами. Орест уміє висловитися у кожній роботі, він не ставить за мету вразити світ, але щоразу його дивує. Він закоханий у те, чим займається і це – дуже добре»

Слід зазначити, що в Ореста Цюпка дійсно солідний мистецький доробок. Його ім’я добре знане у мистецьких колах не тільки України, але й європейських країн, він був неодноразовим учасником міжнародних виставок, пленерів та арт-проєктів.

Привітати Ореста Цюпка прийшло багато шанувальників його творчості із різних куточків області, зокрема, з Берегівщини, Виноградівщини, Тячівщини, навіть зі Словаччини.

Виставка діятиме протягом місяця. Оглянути роботи митця можуть усі бажаючі. А вони справді варті уваги!

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах