145971
15:45 24.042023

На Закарпатті – Всесвітній тиждень імунізації

Життя 2949

Щороку в останній тиждень квітня в Україні відзначають Всесвітній тиждень імунізації. Його мета нагадати про важливість щеплень для захисту від хвороб людей різного віку. Особливо під час війни. 

В Україні всі діти мають обов’язково отримати щеплення проти десяти захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору,

гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту.

Ці вакцини безоплатні, їх закуповують державним коштом. Для всіх дорослих потрібно кожні десять років поновлювати щеплення від дифтерії та правця. 

– Тисячі дітей по всій Україні покинули свої домівки та не отримали життєво важливих доз вакцинації. Майже 300 пунктів щеплення працює сьогодні на території Закарпаття. Ми їх не згортали. У цих пунктах можна отримати щеплення як проти рутинної вакцинації, так і від COVID-19. Тут спокійно можуть пройти вакцинацію переселенці, для цього декларації з лікарем не потрібно. В умовах воєнного стану імунізація –  чи не найбільш ефективний метод убезпечити себе та своїх дітей від тяжких захворювань та їхніх наслідків, – наголосив Анатолій Пшеничний, директор департаменту охорони здоров’я ОВА.

Відтак анонсував, що у цю суботу, 29 квітня, в Ужгороді відбудеться “Здорова прогулянка”. Можна буде безплатно навчитися скандинавській ходьбі та перевірити свій стан здоров’я. На площі Театральній із 13.00 до 17.00 буде розгорнута медична зона. Там можна буде пройти базові обстеження: перевірити рівень цукру, зробити флюорографію, перевірити тиск, зір, родимки тощо. Також можна буде протестуватися від гепатиту та ВІЛ/СНІД.

Зі свого боку, головна епідеміологиня Закарпаття Вікторія Тимчик розповіла, що наразі в області триває форсована кампанія щеплення від поліомієліту, а також продовжується вакцинація від COVID-19.

– Вакцинація триває. Із лютого 2021 року виконано 812 318 щеплень на Закарпатті від коронавірусу. Темпи вакцинації у 2023 році вже суттєво знизилися. В обов’язковому порядку ми повинні надолужити втрачені щеплення. Наразі в регіоні є достатня кількість вакцини від COVID-19, – зазначила Вікторія Тимчик. 

Принагідно головна епідеміологиня Закарпаття розповіла і про вакцинацію від поліомієліту. За її словами, кампанія розпочалася ще у 2021 році й триває досі, оскільки на Закарпатті дуже багато не вакцинованих дітей. Загалом за цей час було виконано 13 тис. щеплень. Разом з тим, залишаються не вакцинованими 4 629 осіб.

Як повідомила під час брифінгу генеральна директорка Закарпатського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Галина Сітник, ситуація з інфекційними хворобами на Закарпатті є контрольованою. 

– Із початку 2023 року зареєстровано 755 випадків інфекційних захворювань (статистика без грипу, ГРВІ, ковіду). Це на 41% більше, ніж у попередньому році. У цьому році у нас виявлені 4 випадки кашлюка та 77 випадків епідемічного паротиту, – розповіла Галина Сітник.

Епідемічний паротит у народі більш відомий під назвою свинка, оскільки через ураження слинних залоз хворий має дуже специфічний вигляд. Для хвороби характерне болісне опухання привушних, слинних, підшлункової, статевих залоз.

Від хвороби найчастіше страждають підлітки та дорослі. Для дорослих прояви та наслідки можуть бути значно тяжчими й навіть летальними.

Також, за словами фахівців, слід звернути увагу на кір. Кір – одна з головних причин дитячої смертності у світі. На Закарпатті останній спалах кору був у 2017-19 рр. Тоді захворіло 7 708 осіб. Захворювання має тяжкий перебіг і часто потребує госпіталізації. Може призвести до пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку, інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті. 

Христина БІКЛЯН

Відео: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді відбулося позачергове засідання сесії міськради
13:58
На Мукачівщині прокуратура виявила сміттєзвалище, що функціонує з порушеннями, та звернулася з позовом до суду
13:41
На Іршавщині розіграли Кубок району з футболу серед ветеранських команд
13:20
Житель Іршавщини за кілька днів викрав товару з магазину на майже 10 тисяч гривень
13:05
У Міноборони розповіли, коли запрацює Е-кабінет військовозобов’язаного
12:55
На війні загинув закарпатець Михайло Світлик
12:25
Скоро літо. Як худнуть закарпатки і скільки це коштує
12:02
Мукачівські школярі стали переможцями районних змагань «Пліч-о-пліч» з волейболу, футзалу, спортивного орієнтування та баскетболу
11:40
Фінансові порушення на понад 1,1 мільйона гривень виявили аудитори в освітній галузі маленької закарпатської громади
11:02
«Минай» уже не останній у турнірній таблиці Української прем’єр-ліги
10:32
Всі новини