141269
18:13 2.012023

У Перечині першою цьогоріч народилася дівчинка

Життя 13987

Другого січня 2023 року кореспондентка «Карпатського об’єктива» завітала до пологового відділення КНП «Перечинська лікарня» і з’ясувала, що першою цьогоріч у Перечині народилася дівчинка вагою 2550 г – маленька, тендітна, симпатюля. Сталося це о восьмій годині ранку першого січня.

– Станом на 12 годину другого січня у нашому відділенні перебувають дві породіллі та дві новонароджені дівчинки. Одна з’явилася на світ о 13.50 в останній день 2022 року. Друга – о 8.10 першого січня. Пологи пройшли нормально, жінки самі народили. Дівчинки та їхні мами почуваються добре, – розповіла журналістці в. о. завідуюча пологовим відділенням Світлана Кость.

Породіллі радо поспілкувалися зі мною і дали добро на фото з манюнями.

Марина Чава народила дівчинку вагою 3200 грам 31 грудня. Вона жителька села Порошково. Має 21 рік. Для неї це другі пологи. Першу доньку теж звати Марина. Їй 2,5 рочки. Новонароджену назвуть Домінікою. Просто Марині полюбилося це ім’я. Жінка зізналася, що хотіла хлопчика, але і на цей раз Бог дав дівчинку.

– Чоловік радий, бо він більше любить дівчат, – сміється. – До того ж, обидві доньки схожі на нього.

Марина розповіла, що хотіла і мріяла народити у свій день народження – 28 грудня. Але…

– У суботу вранці почало боліти. Чоловік привіз до лікарні на машині. А після вже обіду народила. Молоко є, все добре. Думаю, завтра поїду додому, – ділиться Марина.

Яна Коньовшій живе у Великому Березному з чоловіком Сергієм та своїм батьком, 54 роки. Мати померла передчасно внаслідок інфаркту. 18 квітня Яна мала 31 рік. Для неї це сьомі пологи. Перша дівчинка народилася із вадами серця. Прожила тільки 4 місяці.

Ви народили у перший день Нового 2023 року, та ще і перші цьогоріч у Перечині. Які у Вас емоції?

Дохторка казала, що народжу 23 грудня. Але я собі рахувала, що народжу в перші дні січня. Так і сталося, і так Бог дав.

– Розкажіть, як Ви провели 31 грудня.

– Перед тим мене боліло два дні. Ми з чоловіком молилися до Бога. Біль мало пройшла. Готувалися до зустрічі Нового року. За декілька днів перед тим прибрали ялинку, таку невеличку. Зробила салат олів’є, дітям їсти. Купили м’ясо на шашлик, діти дуже просили, але я вже не бировала. Заспокоїла їх, що шашлик буде – потім спече дідо або тато.

В неділю о шостій ранку першого січня подзвонили на «103». Приїхала «скора», забрали мене і привезли в Перечин. О восьмій я народила. Шість дітей родила у Березному. Там знала і лікарів, і дома є дома. У Перечині вперше. Дохторів не знаю, але все пройшло добре. Бог допоміг народити. Лікарі оглянули, з дитинкою все добре, здорова. Тут тепло, є вода, дають їсти. Тут ліпше, як у нас у Березному: чистіше, уютніше (у В.Березному пологове відділення закрили. – Примітка автора).

– Як назвете дівчинку? – питаю Яну.

– Марія. Хочеться, аби дитина мала святоє ім’я. Божу Матір було звати Марія. До нас із вароша (Ужгорода) приходять віруючі, проповідують про Бога, ми збираємося у церкві. Всі діти хрещені у церкві. Священик похрестить Марію в хаті.

– Які імена дали старшим дітям і якого вони віку, чи вже допомагають?

– Вадим, Дарина, Ангеліна, Настя, Миколка. 16 січня старша донька буде мати 10 років. Друга має 8,5 років. Вони уже помагають няньчити менших. Найменшій – рік і три місяці.

– Як звати чоловіка?

– Сергій.

– Ви з ним у шлюбі?

– Живемо разом, всі діти його, але записані на мене (таке явище поширене серед представників ромської народності. – прим.автора).

– Отож, виходить, що Ви багатодітна мати-одиначка?

– Три місяці тому ми хотіли записати дітей на чоловіка, але сказали, що не можуть, бо воєнний стан. Дали му повістку. Не знаю, як то буде і що то буде, – стинає плечима.

Яна зізналася, що дуже хоче додому – завтра буде проситися. Переживає за дітей, як вони там, та і свята йдуть, то треба зробити хатні справи, приготувати різдвяні страви.

До речі, торік першою у Перечині також народилася дівчинка.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті розпочався сезон шашликів. У скільки обходиться відпочинок на природі
17:32
Міноборони запустило е-чергу в ТЦК
16:55
В Ужгороді оштрафували 818 водіїв за порушення правил паркування
16:43
На Закарпатті продовжується розбудова й модернізація об'єктів медичної інфраструктури
15:59
У Закарпатському угорському інституті організували науково-дискусійний захід
14:40
Ансамбль «Угорські мелодії» презентує концерт «Чардаші, пісні та танці» 19 травня в обласній філармонії
12:58
В Ужгороді змагалися дзюдоїсти в залік VІ Літньої гімназіади України
12:01
Завдяки прокуратурі перша на Закарпатті печерна стоянка людей кам'яного віку перебуватиме під охороною
11:18
«Вишиваємо перемогу»: в обласній бібліотеці розпочали вишивати мапу України
10:06
Новий дім для Луганського обласного будинку дитини облаштували на Мукачівщині
09:45
Всі новини