138785
08:30 11.112022

В Ужгороді пройшов Всеукраїнський освітянський форум «Якісна освіта – пріоритет педагогічної спільноти»

Життя 9686

Саме під такою назвою у четвер, 10 листопада, в обласному центрі Закарпаття пройшов Всеукраїнський освітянський форум за участі закордонних гостей. Місцем проведення заходу став ректорат Ужгородського національного університету, що на площі Народній.

У якості організаторів цього загальнодержавного освітянського форуму виступили Державна служба якості освіти України та обласне управління цієї Служби у Закарпатті. За інформацією пресслужби Закарпатської обласної ради, серед поважних гостей та спікерів були присутні – виконуючий повноваження голови Закарпатської облради Андрій Шекета, заступниця голови облради Андріана Сушко, депутатка облради та керівниця Управління Державної служби якості освіти у Закарпатській області Марія Сігетій, а також керівництво Державної служби якості освіти України, представники місцевих органів управління освітою, закладів загальної середньої освіти краю, професорсько-викладацький «десант» самого Ужгородського університету.

Крім цього, на самому початку форуму усіх присутніх привітали у форматі онлайн міністр науки і освіти України Сергій Шкарлет, а також народна депутатка України, членкиня профільного комітету Верховної Ради України Юлія Гришина, голова Державної служби якості освіти України Руслан Гурак, очільник Закарпатської ОВА Віктор Микита та ін.

Тематика у межах цього всеукраїнського освітнього заходу була поділена на три панельні дискусії: «Ключові цілі якості освіти», «Діяльність закладів освіти в умовах війни», «Професійна самореалізація вчителя в умовах цифровізації».

Так, до прикладу, виступаючи у рамках першої панелі Андрій Шекета зазначив наступне: «Якісна освіта – повноцінна ціль, метою якої є освічена людина. Добре, що є така служба, яка знає як правильно реалізувати освітній процес та має для цього інструменти. Адже освіта, як і будь-який продукт, має мати якість. І чим цей продукт якісніший, тим він більш конкурентний. Нині усі освітяни працюють у ринкових умовах…

І власне виправдано, що така служба (Державна служба якості освіти України – авт.) є у державі і вже більше 2-х років у нашому краї. У Закарпатській області її очолює моя колега – депутатка обласної ради Марія Сігетій, яка щиро вболіває за якісну освіту закарпатців, принципово і сумлінно виконує свою роботу…».

При цьому він також наголосив на необхідності освітянських реформ, бо «українська освіта мусить відповідати тим змінам, які диктують сучасні реалії». Насамкінець пан Андрій запросив до співпраці керівників освітянських закладів усіх рівнів комунікувати з органами місцевого самоврядування з усіх актуальних питань, інформує пресслужба облради.

Крім цього, на форумі виступали – голова Державної служби якості освіти України Руслан Гурак, заступник головного шкільного інспектора Чеської Республіки Ондржей Андрис, уповноважений з питань освіти Австрійської агенції з питань міжнародної мобільності та співпраці в галузі освіти Домінік Айзенманн та інші запрошені закордонні гості.

Також у рамках цього форуму заступниця голови Закарпатської облради Андріана Сушко разом із головою Державної служби якості освіти України Русланом Гураком відвідали Ужгородський науковий ліцей, де мали можливість поспілкувалися про освітній процес з керівництвом закладу.

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах