138764
19:05 10.112022

Наша країна вишуковуватиме всі можливі джерела для подальшої підтримки України – Левенте Модьор, заступник міністра зовнішньоекономічних зв’язків та закордонних справ Угорщини

Життя 36547

Таку заяву держсекретар зробив сьогодні, 10 листопада, в Берегові на урочистому відкритті дитсадка, оновленого переважно за кошти сусідньої країни.

“Дошкільний заклад зачинили на реконструкцію два роки тому, – каже “Карпатському об’єктиву” голова Берегівської ОТГ Золтан Бабяк. – Тоді тут діяли дві вікові групи дітей, тепер після оновлення маємо намір відкрити три, загалом на 45 осіб, але в разі необхідності дитсадок може прийняти набагато більше дітей. Переконаний, що це єдиний на Україні дитячий заклад, зведений за всіма вимогами військового часу”.

Насамперед, що найголовніше, тут є сучасне, облаштоване усіма необхідними для життєдіяльності чинниками укриття. В цьому переконалися як високі гості з Угорщини, так і керівництво області та міста, представники Угорської екуменічної служби допомоги, яка взяла посильну участь у відбудові дитсадка. Вражають і внутрішні приміщення – від ігрових кімнат і спалень до кухні, так само і териорія закладу теж з відповідними майданчиками, бесідками тощо.

“Вірю, що малеча почуватиметься тут якнайкраще,”– зауважив після оглядин дитсадка Левенте Модьор.

А перед тим як перерізати традиційну стрічку, відбулися офіційні перемовини між угорським заступником міністра Левенте Модьором, держсекретарем Угорської дипломатичної академії Оршоєю Пачаї-Томашич та членом профільного Комітету Верховної Ради України з питань освіти та науки Юлією Гришиною і головою Закарпатської ОВА Віктором Микитою. Українська сторона щиро дякувала уряду сусідньої держави за повсякчасну підтримку й допомогу, яку надає нам Угорщина, висловлювали сподівання на подальшу плідну співпрацю.

“Намагаємося зараз залучати до відбудови знищених російським агресором дитсадків, шкіл, інших навчальних закладів якнайбільше міжнародних інституцій, – говорить парламентарка. – У свою чергу розробили і власну державну програму в цьому напрямку. В першу чергу докладаємо зусиль для відновлення діяльності освітніх установ там, де вони повністю знищені, наприклад, в Бучі, Харкові, Херсоні тощо”.

Народна депутатка поінформувала, що вони разом з Левенте Модьром детально обговорили, конкретно які об’єкти можна знову “піднялися на ноги”, щоб діточки повернулися за парти в обладнаних для цього за всіма вимогами приміщеннях.

“Угорщина одна з перших вже на початку війни почала надавати посильну допомогу Україні в багатьох сферах – військовій, гуманітарній, економічній, медичній тощо,- акцентував заступник міністра.- Однак серед пріоритетів виділили освітню галузь і сприяємо відновленню дошкільних та навчальних закладів не лише на Закарпатті, а в різних регіонах України. Приміром, у ці дні завершуємо відновлення дитсадка в місті Бородянка на Київщині”.

Під час переговорів мова йшла і про відкриття нових та розширення діючих пунктів перетину угорсько-українського кордону. Готовність до цього підтвердили обидві сторони. Створені відповідні інфраструктури, намічені конкретні ділянки.

“Зі свого боку зробимо все можливе, аби ці КПП запрацювали якнайшвидше, – запевнив Левенте Модьор. – Щоб через кордон мали змогу пересуватися якнайбільше осіб”.

Торкнулися і проблем переселенців.

“Нині лише на Закарпатті перебуває понад 350 тисяч вимушених біженців,- зазначив Віктор Микита. – Намагалися створити їм всі умови для пристойного проживання.”

Очільник ОВА відмітив той вагомий вклад, який вносить у розміщення ВПО на своїй території Угорщина, яка попри це приймає в себе та лікує поранених у ході бойових дій воїнів, їх дітей та близьких.

Окрім оновленого дитсадка, учасники зустрічі оглянули також теж відбудований в основному за фінансової підтримки сусідньої країни притулок матері й дитини. Реконструкція об’єктів здійснювалася за проектами архітектора Пийтера Сорвоша.

“Це не останні відновлені нами об’єкти,- розповів керівник українського відділення Угорської екуменічної служби допомоги Янош Геревич. – За сприяння голови УЕСД Ласло Легела триває реконструкція дошкільного закладу в с. Холмці, йдуть інтенсивні роботи на одному з гуртожитків Виноградова тощо”.

На завершення в ході бліц-пресконференції Левенте Модьор повідомив, що завтра, 10 листопада, на пункті перетину кордону “Лужанка” відбудеться підписання двосторонньої угорсько-української угоди, в якій буде чітко вказано, що конкретно потрібно здійснити кожній із сторін і в які строки, щоб підняти нині діючі взаємовідносини ще на вищий рівень.

Микола ГОРВАТ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах