134810
11:34 24.082022

В Ужгороді День Незалежності зустріли «Молитвою за Україну»

Життя 6112

На сході сонця біля найбільшого стягу Закарпаття під вірші та молитви – ось таким був ранок 31-ї річниці відзначення Дня Незалежності в місті над Ужем. На площі Богдана Хмельницького Заслужений академічний Закарпатський народний хор за незмінною традицією провів «Молитву за Україну» – мистецько-патріотичну акцію, яку колектив започаткував у 2014 році.

Тож розпочали програму о 6-ій ранку виконанням духовного гімну України «Боже великий, єдиний» та музичною молитвою «Отче наш» українською мовою та мовами етнічних спільнот, що проживають на території Закарпаття.

Наталія Петій-Потапчук, художня керівниця та диригентка Заслуженого академічного Закарпатського народного хору розповіла, що цього року особлива «Молитва за Україну», адже відбувається в реаліях повномасштабної війни. Саме тому до репертуару додали багато духовних та патріотичних творів, які прославляють нашу міць, Збройні Сили, історію та державність.

Особливими є й вірші Тараса Шевченка, Павла Тичини, Володимира Сосюри, закарпатки Яни Садварій, які лунали під час виступів. Не обійшлися і без пісні «Ой у лузі червона калина», яка є символом теперішнього часу. Родзинкою мистецько-патріотичної акції стала презентація нової композиції «Свята Україна».

Після завершення концертної програми священнослужителі різних конфесій провели екуменічний молебен за наш народ, воїнів, майбутнє нації, а до присутніх звернулося керівництво краю.

Голова Закарпатської ОВА Віктор Микита під час свого виступу зауважив, що зараз не тільки країна, а й увесь світ спостерігає та молиться за нас, адже ми протистоїмо російському агресору – концентрованому злу.

«Це зло сьогодні хоче вести загарбницьку війну на території України проти її людей. Хочеться запитати, що ж ми зробили не так? Ми жили мирним життям, розвивалися, працювали над тим, щоб бути корисними всьому світу, щоб наша економіка працювала та взаємодіяла з цивілізованим світом. Ми вкотре повинні доводити Росії – ми незалежні! Я впевнений, що в наступному році схід сонця зустрічатимемо на Донбасі під українськими стягами! Ми переможемо!», – наголосив Віктор Микита.

Володимир Чубірко, голова Закарпатської обласної ради, у свою чергу, зауважив, що 31-шу річницю Незалежності Україна зустрічає під час війни війни, бо когось турбує наша свобода, незалежність, самобутність та демократія.

«Нас хочуть повернути назад до якоїсь російсько-фашистської мороки, де людина немає прав, гідності та свободи. Сьогодні у столиці нашої держави парад іржавої російської техніки – це все, на що вони заслуговують! Ми спільно підняли у небо молитву і я впевнений, що її почули і на небі і на землі наші воїни, які сьогодні воюють на передовій, почули й душі вбитих українців», – додав Володимир Чубірко.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті триває підготовка населення до національного спротиву
17:01
Відкриту музично-теоретичну олімпіаду ім. Надії Затіної вдруге провели в Ужгороді
16:34
Завдяки латвійській підтримці поранені українські бійці проходять реабілітацію
16:18
В Ужгороді відзначили Всесвітній день Червоного Хреста та Червоного Півмісяця
16:03
На Закарпатті гості посварилися з нареченим і пішли коліями до Словаччини
15:48
Вихованці угорськомовних навчальних закладів Мукачева підготували концерт до Дня матері
15:34
Ужгородські «Карпати» закріпилися на другій позиції 
15:22
На території Углянської сільської ради ліквідовано стихійне сміттєзвалище
15:07
Чемпіонат Мукачівщини з футболу: результати ігор 5-го туру
14:51
На Закарпатті судитимуть експосадовців комунального підприємства, які незаконно привласнили понад 1 млн грн бюджетних коштів при ремонті доріг
14:09
Всі новини