134807
10:57 24.082022

Закарпаття стане модельним майданчиком для проведення оптимізації місцевих загальних судів

Життя 3073

На два дні Закарпаття стало майданчиком для дискусій на тему оптимізації місцевих загальних судів України, що є одним із інструментів забезпечення ефективного функціонування судової системи. В рамках заходу представники судової влади, народні депутати України та міжнародні експерти відвідали Мукачівський і Ужгородський міськрайонні та Берегівський, Іршавський і Хустський районні суди. Мета візитів – безпосередньо почути про наявні проблеми та побачити реальну ситуацію в установах.

Обговорення теми продовжилося під час «круглого столу», де презентували пілотний проєкт з оптимізації місцевих загальних судів у Закарпатській області. Організатором даного заходу виступив Проєкт ЄС «Право-Justice», який в Україні представляє міжнародна експертка з питань судової реформи Анна Адамська-Галлант.

Під час «круглого столу» концепцію оптимізації місцевих загальних судів Закарпатської області учасникам презентували Ганна ФАЗИКОШ, голова Закарпатського апеляційного суду, та Олександр КОШИНСЬКИЙ, начальник ТУ ДСА в області.

  • Ми розуміємо, що в рамках загальної концепції реформування місцевих судів на нас сьогодні покладають особливу відповідальність. Тому, готуючи презентацію, ми особливу увагу акцентували на питаннях, від вирішення яких залежить втілення проекту на практиці, мінімізація помилок на перших етапах і отримання правильного результату в підсумку. Зокрема, ми детально проаналізували чотири блоки питань – юридично-технічні, логістичні, організаційні та кадрові,- наголосила очільниця апеляційної установи області Ганна Фазикош.

Перш ніж перейти до аналізу вищеназваних питань, Олександр Кошинський нагадав, що відповідно до постанови Верховної Ради України № 807-IX в області утворено шість районів: Ужгородський (з населенням 255 тисяч осіб), Мукачівський (254 тис.), Берегівський (209 тис.), Хустський (269 тис.), Тячівський (185 тис.) і Рахівський (82 тис.). Якщо брати по густоті населення, то 4 райони мають населення понад 200 тисяч. Таку ж кількість населення разом мають останні два райони.

Зараз в області функціонує 13 місцевих судів із штатною чисельністю суддів – 99 і працівників апарату 452. Концепцією пілотного проєкту пропонується оптимізація за принципом «один район – один суд» за умови об’єднання судів Тячівського і Рахівського районів через меншу кількість населення, ніж в інших районах.

Отже, у Закарпатті передбачається утворення п’яти судів:

  • Мукачівський окружний суд (на базі Мукачівського міськрайонного суду та Свалявського і Воловецького районних судів);
  • Берегівський окружний суд (на базі Берегівського та Виноградівського районних судів);
  • Тячівський окружний суд (на базі Тячівського та Рахівського районних судів);
  • Ужгородський окружний суд (на базі Ужгородського міськрайонного суду та Перечинського і Великоберезнянського районних судів);
  • Хустський окружний суд (на базі Хустського, Іршавського та Міжгірського районних судів).

Загальна штатна чисельність суддів відповідно до такого розподілу згідно з проєктом має становити 107 посад.

Якщо територіальна юрисдикція майбутніх окружних судів майже не викликала заперечень, то процес їх утворення викликав жваве обговорення. Зокрема, як наголосили доповідачі презентації, потребує уточнення питання процедури утворення окружних судів: це має бути ліквідація існуючих місцевих загальних судів або їх реорганізація. Звідси випливає й інша проблема – як будуть передаватися справи та процесуальні документи між судами. Піднімалися й питання нормативної чисельності суддів, заміну колегій суддів, внесення змін до програмного забезпечення (реєстри, системи діловодства) тощо. Окрема тема обговорення – кадрові питання в процесі оптимізації.

Тобто дискусія виявила цілий пласт проблем, які потрібно вирішити ще до того, як пілотний проект з оптимізації запрацює. Поки що сторони мають узгодити шляхи їх розв’язання та напрацювати спільну позицію.

Про це інформує Пресслужба Закарпатського апеляційного суду.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах