133604
12:58 29.072022

В Ужгороді презентували виставку просто неба «Страшні реалії війни»

Життя 2571

По-особливому у форматі воєнного стану День державності України відзначили у Закарпатському Закарпатському обласному краєзнавчому музеї імені Тиводара Легоцького обласної ради. У замку, де розташований музей, організували виставку просто неба «Страшні реалії війни».

На виставку завітало більше сотні ужгородців, серед яких військові, молодь, митці, журналісти та представники влади.

«Ми отримали Герб України від родового герба князів Київської Русі Рюриковичів, синьо-жовті барви нашого прапора від Галицько-Волинського князівства, європейську традицію міського самоврядування – магдебурзьке право — від Великого Князівства Литовського, республіканські традиції народовладдя та військові традиції від козацької доби та одну з перших європейських конституцій нового часу, написану Пилипом Орликом 1710 року, Українську Народну Республіку 1917 року…

До розбудови української державності через проголошення Карпатської України долучився і закарпатець Августин Волошин разом із юними гімназистами та інтелігенцією краю. Звідти й відомий нині у всьому світі Гімн незламності духу — пісня січових стрільців «Ой у лузі червона калина…», звідти і тужлива «Пливе кача по Тисині…», під яку ми проводжаємо в останню путь наших героїв…», — зробив екскурс у історію української держави голова облради.

До раніше діючої експозиції «Коли гримлять гармати, музи мовчать» у музеї додалися уламки реальних ракет «Точка-У», С-300 та інші. Їх можна оглянути на задньому подвір’ї замку. У внутрішньому, дворику Ужгородського замку також представлене сучасне озброєння, яким, за сприяння західних партнерів, наші воїни захищають Україну.

У внутрішньому дворику музею також представлена фотовиставка світлин із зон бойових дій донецького майстра Сергія Ваганова.

Зразки залишків вибухової зброї із зони військових дій були передані в музей як свідчення новітньої історії.

У рамках відзначення Дня Державності для гостей Ужгородського замку уперше відкрили ще частину нещодавно розчищених підвалів, де планується облаштувати середньовічну експозицію та фотозону для відвідувачів. Закарпатський обласний краєзнавчий музей ім.Т.Легоцького.

Про це інформує пресслужба Закарпатської облради.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах