114333
15:32 4.062021

На Ужгородщині відзначили День національної єдності угорського народу. Фото. Відео

Життя 5684

Сьогодні, 4 червня, на подвір’ї реформатської церкви села Сюрте, Ужгородського району, провели урочистості з нагоди Дня національної єдності угорського народу, який відзначають з року в рік.

У 2010 році парламент Угорщини ухвалив закон про відзначення цієї пам’ятної дати. Саме 4 червня 1920 року було підписано Тріанонський мирний договір, який порушив територіальну цілісність Угорщини. З прийняттям згаданого закону угорський уряд заявив: «Кожен член угорської спільноти, що опинився під владою декількох країн, належить до єдиної нації, єдність якої не можуть зруйнувати навіть державні кордони, і це вказує на особисту ідентичність угорців та всієї спільноти взагалі». Тож День національної єдності відзначають угорці у всіх куточках нашої великої планети.

Під час урочистостей у Сюрте присутні спочатку взяли участь у богослужінні, а потім мали можливість насолодитися невеликою концертною програмою з декламацією віршів та виконанням угорських народних пісень. Після чого гості поклали вінки до пам’ятника Національної єдності, що знаходиться на території реформатської церкви.

Цікаво, що пам’ятник Національної єдності угорського народу в Сюрте встановили у 2014 році. Створено його за підтримки ГО «ТУКЗ – КМКС» скульптором Жолтом Янковичем.

«4 червня для нас, в першу чергу, день, коли ми згадуємо минуле, події, що залишили слід в історії 101 рік тому. Рішення, які принесло підписання Тріанонського мирного договору вплинули на подальшу долю угорського народу – він, в певній мірі, сформував угорську націю такою, якою вона є зараз. Ми щороку організовуємо урочистості з нагоди Дня національної єдності, адже всі ми маємо знати свою історію та минуле. Відрадно, що 11 років тому уряд Угорщини прийняв доленосне рішення – засміть траурного дня відзначати День національної єдності. Саме завдяки єднанню, спільним зусиллям ми можемо досягнути успіху у світі, де сьогодні панує вектор індивідуалізму», – зазначила у коментарі «Карпатському об’єктиву» Лівія Балог, голова осередку ГО «ТУКЗ – КМКС» Ужгородського району та депутатка Закарпатської обласної ради.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах