106640
13:16 1.102020

На Берегівщині урочисто відкрили оновлений дитячий садок. ФОТО

Життя 4534

У Берегівському районі передали черговий садок, відремонтований у рамках Програми розвитку дошкільних навчальних закладів Карпатського басейну. 30 вересня урочисто відкрили оновлений дитячий садок села Берегуйфалу.

У селі Берегуйфалу дошкільний навчальний заклад функціонує з 1954 року. Заклад розпочав роботу у приміщенні колишньої парафіяльної будівлі з однією групою. Нині у двох групах займається 36 дітей. Із плином часу стан будівлі погіршився, одна зі стін просіла через підмивання грунту водою. У 2019 році в рамках Програми розвитку дошкільних навчальних закладів Карпатського басейну, який курує Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство, було оцінено стан будівлі, відтак проведено масштабну реконструкцію. Стіни були зміцнені зсередини та зовні, встановлені дренажні труби, щоб запобігти подальшому підмиванню, замінили настил ігрових кімнат та спалень, перефарбували стіни. Крім того, відремонтували два приміщення, які раніше не використовувалися, відтак дитячий садок готовий до відкриття третьої групи. Загальна вартість ремонтних робіт становила 2 125 339 гривень.

Присутніх під час урочистостей привітав Мігай Андраш Беке, перший заступник Генерального консула Угорщини у м. Берегово, який зачитав вітання віцепрем’єр-міністра Угорщини Жолта Шемйена та уповноваженої прем’єр-міністра Угорщини Каталін Сілі.

Відтак, із вітальною промовою виступила голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства Ілдика Орос, під час якої коротко розповіла про історію села. Вона підкреслила, що Берегуйфалу – це тупикове село, розташоване посеред лісу, але молодь тут дуже сприйнятлива, талановита, і вихідці села досягають у житті успіху. «Діти села Берегуйфалу – цілеспрямовані, розсудливі, хочуть учитися і чесно виконувати доручені їм завдання, саме тому ми раді можливості внести свій внесок в оновлення дитячого садка села», – наголосила І. Орос.

Голова ТУКЗ-КМКС Василь Брензович, у свою чергу, підкреслив, що завдяки реалізації Програми розвитку дошкільних навчальних закладів Карпатського басейну, завдяки угорському уряду на Закарпатті відбувся безпрецедентний розвиток мережі дитячих садків. «Реконструкція та розвиток цих закладів важливі з огляду на те, що тут починається навчання дітей, і стан та умови в садочках є визначальними. У дошкільні роки формується характер дітей, їхні навички, які надалі розвиваються під час їх навчання в школі», – зазначив В. Брензович. Він також побажав працівникам закладу сили, здоров’я та успіхів у роботі.

Директор Берегуйфалвіського ДНЗ, Ольга Бак та сільський голова Лайош Шутєв подякували за допомогу Угорщині, а також Закарпатському угорськомовному педагогічному товариству за проведену роботу з оновлення приміщення садочку, а також за подаровані книги, розвиваючі ігри, котрі сприятимуть вихованню та розвитку дітей.

Після привітань, вихованці представили гостям невелику концертну програму.

Пастор реформатської церкви Дежев Галас попросив Божого благословення на оновлену будівлю дитячого садка та всіх його працівників.

K. K./Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах