120 гривень за 100 грам грибів. На якому грибові можна заробити такі гроші?
Днями натрапила в мережі на оголошення про продаж гриба-дощовика.
До оголошення подано характеристику гриба та його лікувальні властивості з Вікіпедії. На це оголошення звернула увагу, бо знаю цей гриб (виросла в селі, до того ж, змалку грибарю), але в нашій родині жодного разу нічого не готували з нього, хоча мій батько є затятим грибарем і з лісу часто приносить такі гриби, що раніше і гадки не мала, що вони їстівні. Після дощу в наших лісах (Малого Раківця) тих дощовиків, як говорить народ у подібних випадках, як би насіяв.
За цей гриб у нас кажуть «свинський сир». Предки так казали, бо гриб люблять їсти свині. Зустрічаючи його на своєму шляху, більшість грибарів просто оминає їх, а дехто копне задля розваги – он як свинський сир покотився – як м’ячик.
За декілька днів дощовик стає порхавкою, яка стає забавою для дітлахів: намагаються так розтоптати порхавку, аби вона голосніше лопнула і від неї здійнялася більша курява.
За вказаним номером зателефонувала. Чоловік з Рахова. Іван підтвердив, що подавав оголошення про продаж дощовика. Розповів, що по гриби ідуть далеко в ліс, за 15 кілометрів (сумніваюся, бо ж Рахівщина вся в лісах, а не степах).
-Беремо тільки білі, одразу їх сушимо. 100 грам сушеного дощовика продаємо по 120 грн. Люди купують і готують з них настоянку для лікування різних недуг, – сказав чоловік.
У мережі я натрапила на ще декілька оголошень щодо продажу дощовика та настоянки з нього, які подали компанії з Києва. У них ціни ще вищі – 100 грам продають за 160 грн.
Про лікувальні властивості грибів багато читала, а ось щодо дощовика, то це для мене стало несподіванкою. Найближчим часом вивчатиму це питання.
До речі, в Інтернеті також є чимало інформації та фото щодо приготування різноманітних страв з дощовика. Користувачі соцмереж запевняють, що це справжні делікатеси. Доведеться спробувати, бо мене вже гризе: невже я оминула такий делікатес?
Тетяна Грицищук, фото з мережі
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися