172717
14:12 17.102024

В УжНУ провели «Дискусійний клуб» з словацькими депутатами Європарламенту попередніх каденцій

Життя 167

У середу, 16 жовтня, Центр аналізу регіональних ризиків та Ужгородський національний університет провели у форматі «Дискусійний клуб євродепутатів» експертну зустріч є депутатами Європарламенту від Словаччини Іваном Штефанецем (каденція 2014-2019 та 2019-2024 років) і Владіміром Більчіком (2019-2024). Тема дискусії, яку з євродепутатами провели провідні експерти та науковці – «Результати виборів до Європарламенту – 2024: виклики і можливості для України».

Відкриваючи зустріч докторка політичних наук, проректрока УжНУ Мирослава Лендьел привітала словацьких політиків і висловила щиру подяку словацькому народу за всебічну гуманітарну, військову, політичну та економічну допомогу Україні у перші дні нападу російських окупантів на нашу країну.

Почесна президентка ГО «Центр аналізу регіональних ризиків», докторка філософії, заслужена діячка науки і техніки України Світлана Мітряєва у своєму слові наголосила, що Центр ще на початку 2024 року виступив з ініціативою створення «Дискусійного клубу євродепутатів» як платформи позапарламентського спілкування між представниками українського громадянського суспільства та діючими і колишніми депутатами Європейського Союзу, які розуміють важливість підтримки України в її боротьбі проти неспровокованої агресії з боку росії для майбутнього усієї Європи та забезпечення стабільності і безпеки у Карпатському регіоні зокрема. Ідея його функціонування полягає в організації проведення в Ужгороді регулярних неформальних зустрічей з депутатами Європарламенту для обговорення ключових проблем євроінтеграції України та шляхів їхнього розв’язання, напрацювання ідей щодо забезпечення безпечного і мирного існування майбутніх поколінь, недопущення війн та інших форм агресії на європейському континенті.

Поряд з цим, у фокусі уваги учасників дискусійного клубу планується тримати й питання поглиблення справді ефективних та взаємовигідних відносин між Україною та країнами-сусідами першого порядку, насамперед, Словацькою Республікою, Угорщиною, Румунією, Польщею тощо. Географічне положення Закарпаття не залишає йому іншого вибору, як стати містком між Україною та нашими сусідами на шляху до об’єднання з усією європейською родиною. «У перспективі ми б воліли бачити за цим столом ще більшу кількість друзів України, щоб зміцнювати наше партнерство не лише на політичному рівні, але й на рівні громадянського суспільства, фундаментальними цінностями якого є свобода і справедливість. Саме їх зараз відстоює український народ на полі бою у своїй священній та кривавій боротьбі проти російських агресорів», – мовила С.Мітряєва.

Учасники дискусійного клубу обговорили з його гостями сьогоднішні виклики у європейській політиці, що мають місце після цьогорічних виборів до Європарламенту, зокрема: зміцнення позицій євроскептичних партій у новому Європарламенті та можливий вплив цього процесу на солідарність та згуртованість в Європі; можливості прискорення європейської інтеграції України, її підтримка у боротьбі з російською агресією та очікування України від нового складу ЄП; російський вплив на європейських політиків як фактор дискредитації Європарламенту.

Відповідаючи на запитання експертів словацький політик Іван Штефанец наголосив, що минулі вибори до Європарламенту засвідчили поступову радикалізацію настроїв європейців. Основні причини цього явища – війна росії проти України, міграційна політика та соціальні проблеми. Однак при цьому посилився і вплив найпотужнішої політичної сили континенту – Європейської народної партії, яка збільшила своє представництво у Європарламенті, що засвідчує пріоритет інтелектуального електорату над прихильниками популістів. ЄНП потужно підтримує Україну, котра сьогодні, ціною неймовірних зусиль, боронить не тільки власну свободу й територіальну цілісність, але й захищає усю європейську демократію.

Його колега Владімір Більчік підкреслив, що у Європарламенті є розуміння того, що сьогодні одна країна, один народ воюють не тільки за власну державу, свободу та незалежність, але й за безпеку усієї Європу. Це – українці. Своєю військовою доблестю Україна змінила дискусію у рамках усього Євросоюзу стосовно його розширення та гарантування безпеки. ЄС повинен розширюватися і Україна повинна зайняти у ньому своє достойне місце.

В обговоренні заявлених питань взяли участь декан факультету суспільних наук, доктор політології Юрій Остапець, декан факультету історії та міжнародних відносин, кандидат історичних наук Віталій Андрейко та його заступник, кандидат політології Михайло Шелемба, директор Центру регіональних ризиків, кандидат політології Анатолій Головка, директор Інформаційно-видавничого центру Ужну, заслужений журналіст України Василь Ільницький, доктор історичних наук Сергій Федака, Перший секретар Представництва МЗС України в м.Ужгород Святослав Чухрай, аналітик Центру регіональних ризиків Михайло Коваль.

У ході дискусії прозвучала низка цікавих думок, зокрема про необхідність як найповніше скористатися наступним головуванням у Європарламенті дружно налаштованої до нас Польщі для успішного просування України до членства у ЄС.

Василь Ільницький, Інформаційно-видавничий центр УжНУ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах