86272
11:44 28.062019

Останнє шкільне свято або як випускники Мукачева прощались з рідними закладами. ФОТО

Життя 15361

На обліччях – помішки, а в душі – смуток, адже шкільні роки для них залишились позаду, а зними і настанови вчителів, і хвилювання перед контрольними, і радість від отриманого найвищого балу. Цей день для випукників – черговий крок у доросле життя. Адже все, чого вони навчились за шкільні роки вже будуть оцінювати інші. Вже в інститутах та університетах. Та цей день запам`ятається їм на все життя. 

Вже традиційно випускники (а їх цього року в Мукачеві 441), зібралися у центрі міста, щоб урочисто відзначити останнє шкільне свято, куди вони прийшли сьогодні ще в ролі учнів.

Своїми емоціями й переживаннями поділилися з «Карпатським об’єктивом» деякі учасники свята.

«Сьогодні мені дуже сумно, важко прощатись з однокласниками, адже я розумію, що більшість з наc роз’їдеться по іншим містам поступати до вишів. Ми провели разом 11 років, веселилися та сумували, підтримували один одного, коли це було потрібно, мені цього буде дуже бракувати», – каже випускниця ЗОШ № 1 Вікторія.

Також будуть сумувати за шкільними роками Маріанна, Катерина та Тетяна, випускниці школи № 1. Дівчата розповідають: «Дні підготовки до випускного балу були особливими. Сумувати було ніколи, і лише тепер настало усвідомлення, що шкільні роки вже залишились позаду. Та це означає лише одне – попереду підкорення нових вершин, знайомство з новими людьми та отримання майбутньої професії».

«З цієї хвилини ми стали більш самостійними, ми вже беремо на себе відповідальність за своє життя. Яку професію оберемо і ким станемо у майбутньому – залежить від нас самих», – каже Олександра, випускниця НВК № 10, володарка срібної медалі.

Та сумувати за шкільними роками будуть не лише випускники. Батьки та вчителі теж ледь стримують сльози. «Та це сльози радості», – каже директор ЗОШ № 13 Людмила Ковач. «Сьогодні для нас і радісний, і сумний день водночас, адже ми звикли до дітей, а вони до нас. Ми вже їх добре знаємо і маємо за своїх, але потрібно їх відпускати у життя однозначно. Ми протягом років вкладали в дітей свої вміння, свої знання, а головне – свою душу. І бачимо, що це не було марно.

А для мене цей день вдвічі важливіший. Адже я не лише керівник закладу, а і мама випускника, і тому дуже хвилююся. Мій син у школі проявив свої лідерські якості, а також він дуже творча натура, сьогодні для інших випускників написав пісню, яку і виконає. Бажаю, щоб у всіх все склалось якнайкраще в житті, щоб на життєвому шляху зустрічалися хороші люди, а решта усе буде гаразд».

Привітав мукачівських випускників і міський Андрій Балога. Почесні грамоти та медалі традиційно отримали найкращі. Всього в місті цього року 13 золотих та 15 срібних медалістів. До слова, цьогоріч здали ЗНО не менше як на 195 балів: – 4 учнів СШ № 16, 4 учнів НВК «Гімназія», 3 учнів з ліцею, 2 учні з ЗОШ №2 ім. Т. Г. Шевченка, 2 учнів з ЗОШ № 20 ім. О. Духновича та по одному учні з ЗОШ № 1 ім. О. С. Пушкіна, СШ № 3, СШ № 4, НВК 11, ЗОШ № 13.

Учнів 11-х класів, які за результатами державної підсумкової атестації отримали 12 балів та високі бали ЗНО, нагородили преміями у сумі 3000 грн.

Ну і який випускний без традиційного вальсу? Кульмінація кожного свята останнього дзвоника та кожного випускного – прощальний танок.

Для випускників завершився перший важливий етап у житті. Але це означає, що починається новий – більш відповідальний та більш самостійний. Позаду залишилось багато емоцій, та попереду ще більше, адже їх доросле життя лише тільки починається.

Світлана КОМЛЄВА, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах