67980
16:27 6.112018

В Ужгородському районі відкрили нову початкову школу

Життя 2955

Сьогодні, 6 листопада, відбулося урочисте перерізання стрічки при вході в нову початкову школу села Соловка Ужгородського району. Спонсорами будівництва навчального закладу виступив благодійний фонд «Metadidomi» (Нідерланди), який передав школу в комунальну власність Ужгородської районної ради.

Потреба в будівництві ще однієї школи виникла через те, що у Соловківській ЗОШ І-ІІ ступенів навчання велося у дві зміни та досить ускладнювало навчальний процес. Відтак, два роки тому, на місці будівництва школи був закладений перший камінь, який символізував собою старт та наміри звести тут новий заклад. І зараз, пройшовши крізь труднощі ведення переговорів з різними державними установами, школа нарешті прийме своїх перших учнів.

Привітати учнів, їхніх батьків та вчителів прибуло чимало гостей, які доклали зусилля до спорудження початкової школи.

Йосип Борто, перший заступник голови Закарпатської обласної ради та заступник голови ГО «ТУКЗ-КМКС» привітав присутніх з такою приємною та святковою подією як відкриття ще одного угорськомовного навчального закладу. Він також зауважив, що навіть сьогоднішній осінній день зустрів усіх теплою сонячною погодою, зовсім не характерною для цієї пори року. Пан Йосип нагадав, що навіть у лютому 2016, коли закладали капсулу для будівництва школи погода була така ж.

«Для мене це доказ того, що цей проект має Боже благословення і підтримку. Я вітаю всіх мешканців села, які водитимуть своїх дітей та онуків у будівлю нової школи. Паралельно з такими святковими подіями, в іншій частині нашої держави, на сході України, проходять військові дії, вбивають людей та нищать все те, що було побудоване протягом довгих десятиліть державою, органами місцевого самоврядування та людьми, які там проживали. Я радий, що попри це, на Закарпатті панує мир та стабільність, не дивлячись на політичні сили, які хотіли б спровокувати тут етнічний конфлікт та створити конфронтацію між різними національностями. Наші люди дуже мудрі і представники всіх національностей, які тут живуть розуміють, що ми й надалі маємо жити в мирі, дружбі, з толерантним відношенням один до одного, культури та традицій», – підкреслив заступник голови Закарпатської обласної ради.

Крім того, Йосип Борто вручив почесні грамоти Закарпатської обласної ради Якобу Коппенаалу, представнику благодійного фонду «Metadidomi» та Йожефу Баторі, депутату Закарпатської обласної ради, «за вагомий внесок у справу надання благодійної допомоги та активну громадську діяльність».

Йосип Резеш, начальник управління національностей та релігій Закарпатської ОДА зазначив, що найприємніше брати участь заходах, де щось оновлюється та будується задля розвитку громади: «Цими жестами та діями ми показуємо, що хочемо жити та розвиватися на рідній землі, адже лише ті будують, які бачать своє майбутнє на Закарпатті. У той час, коли по всій території держави закриваються садочки, школи та амбулаторії ми, у своєму «сонячному Закарпатті», показуємо чудовий приклад. Причиною цього є наша ізюминка, багатонаціональність».

Представник благодійного фонду «Metadidomi» Якоб Коппенаал теж звернувся до учнів школи та гостей: «Я хочу подякувати всім, хто долучився до будівництва школи, в першу чергу моєму другу депутату Закарпатської обласної ради Йожефу Баторі за роботу, яку він провів задля будівництва школи. Без нього реалізація цього проекту була б неможливою. Дякую й будівельникам, адже робота була напруженою і вони виконали її якісно та швидко. Дякую також волонтерам з Нідерландів, які додали свій трудовий внесок та забезпечили хорошу фінансову підтримку будівництва».

Еріка Кинєв, голова Ужгородської РДА подарувала школі сертифікат на отримання корпусних меблів для навчальних приміщень та розповіла, що будувати приватну будівлю досить складно, ще важче збудувати навчальний заклад, будівлю, яка відповідатиме всім нормам та вимогам.

Додамо, що незабаром в школі завершать встановлення опалення і наприкінці листопада дітки зможуть розпочати навчання. Загалом нова будівля вмістить діток з п’яти класів, які отримуватимуть знання у великій, сучасній та світлій будівлі.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Відео: Дмитро МИСЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах