27089
18:07 9.032017

Як в Ужгороді відзначили день народження Тараса Шевченка

Життя 3272

Сьогодні, 9 березня, Україна відзначає 203-ю річницю від дня народження Тараса Григоровича Шевченка – видатного українського поета і прозаїка, драматурга, художника, політичного та громадського діяча.

1

По телебаченню та радіо, чути уривки з його поезій та поем. По всіх містах країни покладають квіти до монументів поета, вшановуючи його пам’ять.

В обласному центрі Закарпаття урочистості з нагоди дня народження Кобзаря відбулися вже традиційно на площі Народній.

До підніжжя пам’ятника Тарасу Шевченку поклали квіти представники міської та обласної влади, духовенства, дипломати, студентська молодь, громадські організації та активні мешканці міста.

Заслужений академічний Закарпатський народний хор виконав твори на слова поета. Опісля відбувся поминальний молебень за героїв України.

2

90-річна Катерина Омельчак – найстарший волонтер Закарпаття, приходить у цей день до пам’ятника Тараса Шевченка вже 25 років поспіль. Цьогоріч жінка продекламувала рядки із легендарної пісні «На високій дуже кручі» Івана Кучеренко-Кучугури:

Любий сину України,
Наш Тарасе дорогий,
Тебе в світі вже немає,
А в серцях ти все живий!

«Попри час, Шевченко не віддаляється, він дійсно живий. Роками я роздумовую у чому ж феномен Великого Кобзаря, – ділиться пані Катерина. – Мабуть, у живому щирому слові, яке передається нам з молоком матері. «Кобзар» для українців те саме, що й Біблія. Його загортали у вишитий рушник і зберігали біля образів як святиню. Велике щастя і велика відповідальність ‒ належати до народу, який дарує світові таких синів, як Тарас Шевченко».

3

По завершенню урочистостей, третьокласники ужгородського ліцею «Лідер» читали напам’ять твори Тараса Шевченка.

«До свята ми готувалися заздалегідь на уроках літературного читання, – розповідає вчитель Наталія Бідзіля. – А нині разом з учнями прийшли до пам’ятника Шевченку, аби ще раз переконатися, що дійсно геніальні твори непідвладні часу, вони належать вічності…»

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах