Фестиваль вина в Берегові – найкращі напої та закарпатські смаколики
4 березня на центральній площі міста Берегово офіційно відкрили ХIV-ий Міжнародний фестиваль вина. Цей фестиваль вже вкотре проводить Винний лицарський орден Святого Венцела, члени якого взяли на себе зобов’язання відродити та популяризувати винну славу Берегівщини.
Традиція проводити винний фестиваль з’явилася ще в 2000 році. З тих пір закарпатські винороби щорічно ранньою весною збираються в місті Берегово на центральній площі Кошута і протягом трьох днів пропонують продегустувати свої кращі вина.
Цьогорічне дійство розпочалося з урочистого маршу – колона з членів Винного лицарського ордену Святого Венцела під звуки оркестру прямувала площею Кошута, де розташували свої намети винороби. Там, на сцені мало відбутися прийняття нових лицарів та придворних дам до Ордену.
На цей захід запросили багато поважних гостей, серед них Іштван Грежо, Уповноважений уряду Угорщини, Ласло Форого, консул Консульства Угорщини у м. Берегово, Міклош Зомборі, заступник мера міста Ференцварош (Угорщина), Шандор Філеб, мер міста Вашорошнамень (Угорщина), Золтан Бабяк, міський голова Берегова, Ласло Віраг, голова Закарпатської спілки угорських підприємців та інші.
Урочисто відкрив фестиваль канцлер лицарського ордену Святого Венцела Тіберій Томпа. Він привітав всіх містян та гостей фестивалю з таким чудовим днем, адже тільки раз в рік можна побачити дійство посвяти нових членів Ордену.
«За роки свого існування, цей фестиваль вже досяг значного успіху – відроджена старовинна традиція культурного споживання вина, а старі сорти винограду знову стають популярними», – додав пан Тіберій.
В свою чергу, Іштван Грежо свою промову розпочав з угорської приказки: «Хто п’є хороше вино, той матиме міцне здоров’я». Він зазначив, що відродження традицій та якості вина є важливим.
«30 років тому, в Угорщині було знищене виноробство, але пройшов час і ми змогли досягти успіху та виробляти якісне вино, а цей рік в Угорщині оголошений роком старовинного сорту винограду «Фурмінт». Як і в усіх інших сферах, Угорщина готова підтримувати Закарпаття у відродженні якісного виноробства», – наголосив Іштван Грежо.
Після урочистостей прийшла черга посвяти нових лицарів Винного лицарського ордену Святого Венцела. Так, до лав лицарства були прийняті: Ласло Параска, Ерне Біров, Крістіан Шош, Ласло Нодь, а в якості почесного члена обрали Іштвана Грежо, Уповноваженого уряду Угорщини.
Кожен з нових членів ордену мав пройти обряд посвячення – спочатку випити до дна келих вина, при цьому стоячи на тоненькій лавці, після чого встати на одне коліно та проголосити клятву винороба.
Також, на заході оголосили результати конкурсу на краще вино, а призерам вручили відповідні медалі. Третє та друге місце отримали переважно сухі вина з Берегівщини – «Черсегі» від винороба Іштвана Брековські, «Шардоне» від винного підвалу Варги, «Бокотор» від Крістіана Шоша. А от перемогу здобули два найбільші виноробні підприємства Закарпаття «Чизай» і «Котнар», за свої вина «Мерло» та «Совіньйон» та винороб Руслан Орос з Мукачівського району за свій «Кагор» 2013 року.
Але цим свято не завершилося – для гостей приготували різноманітну цікаву програму з яскравими дійствами, де кожен з присутніх зміг обрати те, що йому до вподоби. На сцені гостей розважали численні танцювальні та музичні колективи, а трохи далі, всі охочі могли провести дегустацію кращих сортів закарпатських вин, взяти участь у розіграші лотереї та різноманітних конкурсах.
Вікторія КОПИНЕЦЬ
ВІДЕО: Дмитро МИСЬ
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися