Закарпатці запасаються на зиму квасолею. Які ціни
Останнім часом квасоля стала дорогою. Та й практично як і майже все… Збирати її краяни почали в липні, а першими лопатками у цьому році торгували ще в червні. Просили по 70-100 гривень за кілограм. Наразі зелена квасоля на ринках також є, але більше кипить торгівля тією, що в зернах…


Тож скільки коштує кілограм? Як зберігають краяни «пасулю»? Що з неї готують та чому її варто їсти? Відповіді шукав «Карпатський об’єктив».
Ціна на лопатки така ж, як і на початку сезону
У Хусті на овочевому ринку кипить торгівля продуктами. Є все, що душа забажає. Хтось заготовлюється на зиму картоплею, хтось капустою, хтось яблуками. А дехто вивчає ціни і шукає смачну квасолю.
Пані Марія з Велятина торгує зеленими лопатками. Запевняє, що м’ясисті, швидко варяться, дуже смачні.
«Я їх просто відварюю у підсоленій воді. Потім відбираю частину, готую з них суп зі сметаною, підбиваний. До інших підсмажую у сковорідці часник, зливаю воду і змішую з цією засмажкою. Наїстися не можемо, така смакота», – каже продавчиня «Карпатському об’єктиву».
За кілограм лопаток вона просить 100 гривень. Каже, у всіх така ціна, продукт уже закінчується.
«Я лопатки чищу на зиму і складаю у морозильну камеру в целофанових пакетах. Потім собі просто вийму, розморожу і спокійно готую», – додає вона.
Найбільше за день, як стверджує пані Марія, вона може продати 10 кілограмів квасолі, а колись продавала ящиками.
«Люди збідніли, грошей не мають. Торгівля йде слабо. Та й загалом на ринку останнім часом покупців не рясно. Дехто почав і сам займатися городництвом, бо мати своє завжди краще, ніж купувати. Знаю людей, що ніколи раніше сапу в руках не тримали, а в цьому році цілими сім’ями працювали на землі. А що робити, життя непросте в усіх нас», – розмірковує жінка.


Дорого, але смачно
Квасоля у зернах, яку найбільше закарпатці і називають пасулею продається як літрами (з банок), так і кілограмами. Незважаючи на те, що зима близько, ажіотажу на ринку немає.
«Купила дві баночки, – зізнається хустянка Маргарита Олос. – Взяла б більше, та дорого. Буду купувати за потреби тоді, коли захочемо їсти. Зберігаю квасолю у просто закритій кришкою трилітровій банці у кухонній шафі. Хоча хтось тримає і в холодильнику, і на горищі».
Ганна Горват – лікарка. Вона теж купує баночку квасолі. Запевняє, що їсти її треба, бо багата на корисні речовини.
«У ній багато вітамінів групи В, заліза, клітковини. Вона є прекрасним замінником м’яса. Недарма наші пращури під час посту завжди вживали багато квасолі і були здоровими, – наголошує вона. – Рослинний білок робить цей продукт ідеальним і для вегетаріанців. Особливо темні сорти містять багато антиоксидатнів, а це запобігає ще й старінню. Корисна квасоля і для серця, і виводить холестерин. Також вона покращує стан волосся, шкіри та нігтів, полегшує стан жінок при менструаціях, запобігає появі атерослерозу. Її можуть їсти навіть люди з діабетом. Оскільки у продукті чимало фолієвої кислоти, він підходить навіть вагітним жінкам. Також квасоля пришвидшує обмінні процеси в організмі, знижує рівень цукру. Її корисні властивості можна перерахувати довго. Я намагаюся їсти її хоча б раз га тиждень. А от як готувати – це вже справа кожної господині індивідуально. Найкраще варити, або тушкувати з іншими овочами».
У той же час медикиня застерігає, що бобові можуть посилювати газоутворення, тому цей чинник варто врахувати перед тим, як їх їсти. А також закликає не їсти сиру квасолю, бо вона може бути вкрай небезпечною без термічної обробки, містити багато токсинів.


Пані Олена з Нижнього Бистрого каже, що засадила квасолею два гектари землі – у себе та у доньки. Вродила непогано, але продати урожай непросто.
«Прошу 100 гривень за літрову баночку. Хтось продає і дорожче. Кому як вдається. Гроші з неба нікому не падуть. Ту рослинку і посадити, і удобрити, і підкопати, і прополоти треба, і поливати, і зірвати, і почистити. І добрива, і кілки подорожчали. І ціле літо спину гнемо з дідом у городі. Одним словом, нелегко копійчина дається», – запевняє вона.
Готує ґаздиня найчастіше «пасулю» з грибами, але не тільки.
Внучка робить із квасолі дуже смачний хумус, – каже жінка. – Дуже любимо його на хліб мастити. Квасолю бажано брати білу. Замочити її гарячій у воді з содою на 2 години. Можна й на ніч. Далі зварити. На 250 грам квасолі потрібно 80 грам кунжуту. Його треба обсмажити у сковорідці, а потім перемолоти у кавомолці. Квасолю перетираємо у пюре, додаємо кунжут, сік лимона, трохи подрібненого частинку, сіль, перець, паприку та 5 столових ложок оливкової олії. Потім усе перетирається ще раз блендером, додавши у масу води, у якій вдарилася квасоля. Хумус виходить дуже смачний. Зберігати його потрібно у холодильнику», – ділиться секретами закарпатка.
За її словами, у родині всім також дуже смакує човлент із квасолею та гуляш із бужениною.


«Човлент може бути й пісним – із грибами та перловкою. А можна його готувати з м’ясом, крупами та овочами. Я люблю, коли там є свинина, картопля, морква, цибуля, болгарський перець та спеції. Із квасолі варю і боб левеш, любимо і «дзьобачку», – стверджує пані Олена.
Загалом що готувати з квасолі – справа індивідуальна. Але однозначно, що добре, коли вона є в господарстві, бо й вітамінна, і підходить до багатьох страв.
Варто додати, що витвір квасолі непоганий і в супермаркетах. Сушену білу можна купити від 170 до 97 гривень, червону від 166 до 95. Спаржева коливається у ціні від 160 до 200 гривень за кілограм. Консервована – від 50 гривень за 400 грам. У томаті – в середньому 98 гривень за 410 грам. Вибір, звісно, чималий, але й вартість теж висока. А на ринках області вибрати теж є з чого…
Марина АЛДОН
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися