Сто гривень за літр. На Закарпатті триває сезон збору брусниці
На Закарпатті триває сезон збору брусниці, який розпочався два-три тижні тому. Люди ідуть-їдуть на полонини, де збирають цю гарну та корисну червону ягоду. Дари природи збувають на ринках. В Ужгороді літр ягід правлять по 100 грн.

Торгують брусницею на пішохідній зоні біля Зеленого ринку, що на Корятовича, та біля хімічного факультету. Збирали на полонині Руній, що на Перечинщині, та на Великоберезнянщині.
– У квітні та травні вдарили морози, внаслідок чого рослини на полонині померзли, – каже пані Марія з Вільшинок. – Яфиннича взагалі висохло під корінь – ще такого не бачила за своє життя, а мені вже 58. Через неурожай яфини цього року продавали по 300 гривень за літр, я розумію, що дорого, але якщо у попередні роки кожен з нас міг за день начесати по 50-70 літрів, то цього – по 10-15. Заготівельники не приймали, бо не було що. Вони теж не мали прибутку.
Чефузи є, але через дощі рідко ходимо на полонину. Минулого тижня пішла із сусідками – змокли до нитки, хоч і були в дощовиках та гумових чоботях – з хмар лляло як з відра. В кінці серпня літр продавали по 120-150 грн., перед 1 вересня ціну опустили до сотні, бо торгівля слабко йшла – батьки купували дітям необхідне для школи. Відтоді ціну не піднімаємо, бо і за сто гривень не дуже хаплють – люди економлять на всьому, – зауважила продавчиня кам’янки.
Ганна із Лютої, що на Великоберезнянщині, привезла брусницю у великому плетеному кошику, в якому поміщається 25 літрів. Жінка каже, що ягоди збирала два дні поспіль.

– Онуки ходять до школи, сусідка захворіла, то тепер я сама ходжу збирати брусницю. Мені теж тяжко, бо нема здоров’я, але заставляю себе, бо гроші з неба не падають, а пенсію ще не отримую, – поділилася насущними проблемами моя співрозмовниця.
Покупці купують в основному по літр-два, дехто – більше, щоб зробити заготовки на зиму.
Пані із стильним каштановим каре купує три літри.
– З ягід готую компот, заморожую, пересипаю цукром. Ягода хоч і кисла, але дуже корисна – у ній багато вітамінів. Люблю її за своєрідний смак, кислинку, за цілющі властивості: підвищує імунітет, допомагає при застудних захворюваннях, понижує та нормалізує тиск. Наша вся сім’я споживає кам’янку, – поділилася своєю історією Ірина Василівна.

Довідково
Брусниця – вічнозелений чагарник родини вересових. Плід – округла яскраво-червона ягода. Цвіте у травні – червні. Плоди достигають у середині серпня аж до пізньої осені. Росте на Поліссі, в Карпатах, зрідка – на півночі лісостепу в хвойних і мішаних лісах.
З лікувальною метою використовують листя, пагони і плоди.
Основні діючі речовини: листки і пагони брусниці містять фенольні глікозиди арбутин, метиларбутин і мелампсорин, гідрохінон, дубильні речовини, фенолокислоти, флавоноїди, урсолову, хінну, винну, елагову і галову кислоти та інші сполуки тощо. Містять аскорбінову кислоту (вітамін С), мікро- та макроелементи: K, Ca, Mg, Fe, Mn, Cu, Co, Zn, Cr, Al, Ba, V, Se, Ni, Sr, J, B, Ag.
Ягоди містять цукри, каротин, аскорбінову кислоту, рибофлавін, флавоноїди, органічні кислоти: лимонна, яблучна, бензойна, хінна, винна, саліцилова, оцтова, щавлева, піровиноградна, оксипіровиноградна; фенолокислоти, пектини, дубильні речовини, барвники, арбутин, сполуки марганцю тощо.
Використовують ягоди в свіжому вигляді, для варення, сиропів, соку, компотів, маринадів, як начинку для цукерок.
Корисні та лікувальні властивості
Відвар листків та пагонів брусниці у медицині застосовують при сечокам’яній хворобі, пієліті, циститі.

У народній медицині пагони брусниці використовують як в’яжучий, гемостатичний, тонізуючий, ранозагоювальний, жарознижувальний, протицинготний, антигельмінтний, седативний препарат, при катарах верхніх дихальних шляхів, ревматизмі, дизентерії, гіпоацидних гастритах, гепатохолециститах, пухлинах шлунка, діабеті, туберкульозі легень, гіпертонії, ентеритах.
Настій, відвар плодів, що має проносну, діуретичну, антисептичну, антигельмінтну дію, використовують при захворюваннях печінки та жовчного міхура, гіпоацидних гастритах, гіпертонії, артритах; зовні – при хворобах очей, захворюваннях шкіри.
Сік плодів вживають при авітамінозах С, А та простудних захворюваннях.
Брусничне повидло корисно їсти породіллям, аби уникнути маститу та інших запальних післяпологових хвороб.
Варення з брусниці разом із медом вважається надійним засобом від простатиту.
Також ягоди брусниці корисні для тих, чия праця пов’язана з напруженням зору.
Протипоказання: не можна вживати в їжу людям, у яких знижений артеріальний тиск та при виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки, при гастритах з підвищеною кислотністю.
Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися