
Що закарпатці ставлять у пасхальний кошик і скільки це коштує
Великдень уже майже на порозі і краяни закінчують приготування до свята. Зараз скуповують останні продукти і господині вже майже-майже готові накрити щедрі закарпатські столи. У ньому році Великдень обходиться недешево, подорожчали майже всі продукти. Тим не менше, люди все одно купують… бодай найбільш необхідне – те, що треба покласти до пасхального кошика.

Тож у скільки обходяться передвеликодні приготування у нашій області, що в основному краяни несуть на освячення до церков? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».
Від корзини до сільничок
Список продуктів, які закарпатці ставлять до пасхального кошика у кожному регіоні різний. Іноді навіть у межах одного міста люди можуть по-різному наповнювати «кошарки». Не кажучи вже про багаті на звичаї села…
Якщо у одних обов’язково несуть до церкви, скажімо, шовдар або пікницю, то в інших це категорично робити не можна. Також одні несуть вино, інші – ні. Десь ставлять солодощі, десь фрукти, а десь – із цього дивуються. Тому ми зібрали основний список того, що традиційно краяни освячують. При цьому у когось ці продукти можуть бути обов’язковими, а в когось взагалі відсутніми.


Але перед тим, як аналізувати ціни на їстівні смаколики, розберемося з деякими необхідними атрибутами – це сам кошик, свічка, покривало і декор.
Пані Людмила з Хуста – майстриня, як кажуть, на всі руки. У неї у продажу авторський декор, серветки на кошики та усілякі прикраси до свят ручної роботи.
«Сама корзина може коштувати і 500 гривень, може і 1100. Усе залежить від того, що хоче клієнт. Декор – в межах 150-200 гривень. Пошитий із тканини внутрішній чохол для кошика – 700. Це – все шию ночами, вечорами, а вдень продаю. Виготовляю також різні сувеніри, великодні вінки. Зараз пасхальна атрибутика дуже затребувана», – розповідає вона «Карпатському об‘єктиву».
Свічки можна купити і в церкві за 5-10-20 гривень. Але так роблять одиниці. Більшість шукають – найгарнішу. У середньому ринкові ціни на них 100-150 гривень. У майстринь – дорожче.
Пані Оксана продає зроблені власноруч парафінові та воскові свічки. Усі з оздобою, дуже гарні. Коштують вони в неї від 150 гривень.
«Матеріали недешеві зараз, а вироби в мене якісні, довго горять, – наголошує вона. – Маю різні. Найдорожчі – з бджолиного воску з відливними малюнками. Але максимальна вартість – 250 гривень».
Сільнички на ринку знайти не вдалося, зате їх багато у сувенірних крамницях. Там, як кажуть, хоч річку ними гатити можна. Найдешевші реалізовуються всього по 12 гривень. Проте є й дорожчі за корзини – по 900. У середньому непогану можна придбати за 100 гривень.
Плетені пляшки для вина з лози коштують 200-250 гривень. Це – простенькі. А от із декором – від 350 до 700. Проте дехто купує магазинне вино і ставить у кошик прямо з пляшкою.

Наповнення кошика дороге
Продукти – зараз болісна тема для багатьох. Якщо великодні символи порівняно з минулим роком подорожчали не сильно, то їжа – суттєво. Ще ближче до Великодня, скажімо, у п’ятницю – суботу ціни взагалі сягнуть піку.
Отже, почнемо з головного – пасочок. Їх уже продають у багатьох супермаркетах та магазинах. Ціни від 48.50 за 150-грамову. 245-грамова коштує 87.90, а 360-гамові продають і по 102.50, і по 117.50. Проте вартість у всіх виробників своя і цінова політика може бути різною.
Найдешевша пляшка магазинного вина коштує 100 гривень. Верхньої планки практично немає, бо вона може сягати і кількох тисяч, залежно від виробника. А от домашнє вино можна знайти практично за копійки на будь-якому ринку.
Пан Василь продає його в Хусті. За 1,5-літрову пляшку просить 60 гривень.
«У мене вино своє, домашнє, солодке, дуже смачне. Це – з минулорічних запасів. Залишилося небагато, майже все розкупили. Маю ще трохи трирічного, але то з іншого винограду. Сам нестиму до церкви власну продукцію. Вважаю, що продаю вино недорого, бо дехто просить і по 80 гривень… і нічого… збуває», – запевняє чоловік.
Неподалік жінка років 70 торгує домашніми яйцями.
«Я з Велятина, – каже вона, представляючись Марією. – Яйця продаю по 6 гривень за штуку. Зараз навіть у магазинах вони недешеві. Вранці біля мене жінка по 8 усі розпродала. А в декого взагалі вони по 10. Курей у мене багато, всі – добрі несучки. Яйця досить великі, а жовтки такі, як із картинки. Підійдуть і для паски, і для випічки, і у салати, й на відбивні, і просто зварити та понести до церкви на освячення. Дешевше, ніж у мене на ринку ні в кого яєць немає».
Поруч м’ясні вироби збуває пан Іван.
«Свиней у мене декілька. Уся продукція своя. Кабанчиків годую тільки натуральними кормами. Як заколемо, м’ясо розпродаю буквально за годину. Ковбаса в мене по 260 гривень за кілограм. Із нею наробитися треба. А шовдар віддаю по 250 за кілограм», – стверджує чоловік.
Молочна продукція – тема окремої розмови. Зараз вона теж зросла у вартості, а ближче до свят стане ще дорожчою. Масло, наприклад, дешевше ніж по 500 гривень за кілограм знайти важко.
«Домашнє масло зараз мало хто робить. Магазинна продукція витіснила все. Люди звикли їсти і купувати «хімію». У мене своя корівка і масло дуже смачне. Для кремів і просто їсти незамінне. Найчастіше беруть святити і для випічки. Продаю по 450 гривень. Сир у мене солодкий, прошу по 60 гривень», – нахвалює крам молодиця Світлана. Каже, що приїхала із Нижнього Бистрого.
За день-два до Великодня грудка домашнього сиру коштуватиме у рази дорожче, і до 100 гривень. Тож багато хто з краянок запасається завчасно і зберігає у морозильній камері, або дійсно купує молочку продукцію у супермаркетах.
ТОП-продуктом перед Пасхою є ще й буряк. Купити його можна по 20 гривень за кілограм. Так само продавці просять за пучок хрону.
Ще дехто несе до церкви цукерки, писанки, фрукти. Але це – вже не масово. У будь-якому разі свята закарпатцям обходяться в цьому році зовсім недешево.
Марина АЛДОН

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися