173082
08:30 24.102024

Берегівчани вшанували пам’ять героїв Угорської революції 1956 року

Життя 275

23 жовтня громадська організація Pro Cultura Subcarpathica (PCS) разом із Закарпатським угорським інститутом ім. Ференца Ракоці II та Консульством Угорщини в м. Берегово вшанували пам’ять героїв угорської революції 1956 року в рамках церемонії покладання вінків перед пам’ятником, встановленим на площі залізничного вокзалу Берегова.

Повстання розпочалося мирною маніфестацією будапештських студентів та демократично налаштованої інтелігенції, до яких тодішня влада застосувала зброю, і вона переросла у силовий опір.

Молодь зі своїми прихильниками захопила декілька стратегічно важливих об’єктів, на її вимогу прем’єр-міністром країни призначили реформатора Імре Надя, який висловився за вихід Угорщини з Варшавського договору.

Комуністичний режим радянського союзу не стерпів такого вільномислення і ввів у країну свої війська нібито “для наведення порядку”. Після домовленостей із повстанцями стрільбу до 1 листопада припинили, але вже 4-го російські танки знову були в Будапешті та за сприяння служби держбезпеки жорстоко придушили повстання. Тисячі учасників загинули або отримали поранення, були піддані репресіям.

Ректор ЗУІ Степан Черничко у своєму виступі сказав: «1956 рік. 23 жовтня прості люди вирішили, що з них досить тиранії. Сьогодні ми згадуємо їх, адже той, хто наважується, може досягти результату. Ми також можемо зберегти нашу спільноту, наше сьогодення та наше майбутнє. Зараз вшановуємо пам’ять тих сміливих, які мали сили повстати за волю, за свободу».

Від імені Консульства Угорщини в Берегові з промовою виступив консул Іштван Буцко: «Саме тоді угорська нація показала свій справжній характер, мужність і любов до свободи. Незважаючи на те, що багато разів ми були змушені ставати на коліна, ми знову стали на ноги і ніколи не втрачали віри».

Історичні події того часу згадала доцент кафедри історії та суспільних дисциплін ЗУІ Наталія Вароді.

Парох римо-католицької парафії Берегова Янош Молнар попросив Божого благословення на життя присутніх та помолився за упокій душ загиблих у жовтні-листопаді 1956 року угорців та їх помічників.

На завершення учасники заходу поклали вінки до меморіального пам’ятника. Подібне вшанування героїв повстання 1956 року відбулося в Мукачеві, Ужгороді та в інших містах Закарпаття.

Наталія ВАРОДІ, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Закарпатська академія мистецтв розпочала співпрацю із польським університетом Марії-Кюрі Склодовської
20:19
«Womenʼs EcoSpace» просуває цілі сталого розвитку в просторі «ЕкоХаб» селища Ясіня
18:23
Закарпаттям прокотилася хвиля зґвалтувань: від 13-річної дівчинки до 62-річної жінки
18:00
26 жовтня в Ужгороді відбудеться перформанс плейбек-театру «Військові люди_цивільні люди»
17:58
6,5 тисяч побутових споживачів на Закарпатті вже користуються пільговим тарифом на електроопалення
16:54
«Жива книга»: відверті історії турботи про дітей
16:27
На Закарпатті набуває популярності грибний туризм
15:45
Надходження до місцевих бюджетів Закарпаття за 3 квартали 2024року зменшились на 12,8%
15:33
В Ужгороді відзначили 68-у річницю Угорської революції 1956-го року
15:29
В Мукачеві завдяки свідомим громадянам, виявили нетверезого водія
13:52
Всі новини