172288
10:04 9.102024

НПП «Синевир» розглянула ключові плани подальшої діяльності

Життя 145

У Національному природному парку “Синевир” відбулося засідання чергової Науково-технічної ради, на якій було розглянуто ключові питання для майбутньої діяльності парку. У засіданні взяли участь керівництво парку, начальники ПНДВ, керівництво Міжгірського лісового господарства, голови Синевирської, Колочавської та Драгівської ОТГ, представники бізнесу, а також науковці й запрошені експерти. Частина членів ради долучилася до обговорень в режимі онлайн. Учасники засідання розглянули перспективний план наукових досліджень, екологічні питання та прийняли важливі рішення.

Одним із пунктів порядку денного було обговорення перспективного плану наукового відділу на 2025 рік. У ньому визначено основні напрями формування літопису та досліджень, які зосереджуватимуться на збереженні унікальних природних ресурсах парку та його екосистеми. План передбачає проведення моніторингових програм, вивчення впливу змін клімату на регіон та збереження біорізноманіття.

Ще одним важливим пунктом став розгляд лімітів рубок на 2025 рік. Це питання є особливо важливим для забезпечення місцевого населення паливними дровами та будівельними матеріалами, а також регулювання екологічної стійкості лісових масивів на території НПП “Синевир”. Учасники ради обговорили оптимальні ліміти на вибіркові санітарні рубки, які б сприяли якомога в повній мірі задовольнити потреби населення Тереблянської долини необхідною продукцією. Водночас зосередили увагу на збереженні природних ландшафтів та підтримки екологічного балансу парку.

Кульмінацією засідання і жвавого обговорення став розгляд та обговорення підготовленого першого варіанту «Проєкту організації території НПП “Синевир”» на найближче десятиріччя. Цей документ слугуватиме основою для подальшої діяльності природоохоронної установи.

Нагадаємо, що проєкт включає в себе стратегії щодо охорони і відновлення природних ресурсів, біотопів, флори та фауни, охорони пралісів, відповідного зонування, врегулювання внутрішніх і зовнішніх меж із сільськими громадами, розширення рекреаційної інфраструктури, а також освітні ініціативи для залучення громадськості до питань охорони довкілля тощо.

У ході обговорення проєкту особлива увага присутніх приділялася тим ключовим розділам та пунктам у яких не в повній мірі враховано окремі моменти, які мали б бути внесені до основних завдань подальших дій.

Було підкреслено, що певні розділи не містять в собі інформації про наявні біотопи на території парку, рослинний і тваринний світ НПП «Синевир», який відомий своєю унікальною природою, різноманітністю видів і багатством екосистем. Проте, для ефективного збереження цих природних ресурсів необхідно доповнити зміст відповідних розділів більш точними та повними даними.

Це і охорона пралісів, які є унікальною складовою природної спадщини НПП «Синевир», чітке зонування території парку, де встановлення внутрішніх та зовнішніх меж парку повинно враховувати не лише екологічні фактори, але й інтереси місцевих громад. Голови ОТГ відзначили необхідність чіткого та прозорого процесу зонування, яке забезпечить збалансоване поєднання збереження природи та розвитку місцевих сільських територій.

Одним із завдань зонування є розроблення системи зон з різними режимами використання природних ресурсів, що дозволить не тільки зберегти природні багатства парку, але й підтримати сталий розвиток прилеглих населених пунктів та господарську діяльність місцевих жителів і представників бізнесу.

Під час обговорень неодноразово наголошувалося на важливості тісної співпраці з місцевими громадами. Інтереси людей, які проживають у навколишніх селах, мають бути враховані під час розроблення планів зонування, адже їхня участь і підтримка можуть сприяти ефективнішому впровадженню та реалізації проєкту. Тільки такий підхід є важливими кроком на шляху до збереження унікальної природи цього регіону та забезпечення сталого розвитку місцевих територій.

Проте, незважаючи на важливість документу, його не було погоджено через велику кількість зауважень і пропозицій. Учасники обговорення висловили чимало питань щодо окремих аспектів викладеного плану, зокрема, стосовно механізмів реалізації окремих заходів та їхньої відповідності до потреб регіону. У зв’язку з цим проєкт повернули на доопрацювання.

Подальші кроки з доопрацювання та внесення корективів у проєкт, покликані забезпечити оптимальне поєднання природоохоронних інтересів та інтересів місцевих жителів, зокрема стосовно сталого використання природних ресурсів, зонування і збереження унікальних природних комплексів парку.

Про це повідомляє Національний природний парк “Синевир”.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах