17177
09:32 10.102016

«Турянська долина» відзначила своє повноліття іскрометними танцями у рідному селі. ФОТО

Життя 12401

9 жовтня сільський клуб Тур’ї-Ремети, що на Перечинщині, нагадував бочку з оселедцями – так багато прийшло шанувальників народних танців. Цього недільного дня найкращий танцювальний колектив Турянщини – «Турянська долина» – відзначив своє повноліття – 16-річчя з часу створення. Активно. На сцені. У вихорі танцю. 20 іскрометних і запальних народних танців, 20 неймовірних музично-хореографічних композицій. Батьки учасників колективів, жителі села та гості з району, області кожен виступ супроводжували гарячими та щирими оплесками.

%d1%82%d1%83%d1%80%d1%8f%d0%bd%d1%81%d1%8c%d0%ba%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%b0-001_%d0%bd%d0%be%d0%b2%d1%8b%d0%b9-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bc%d0%b5%d1%80

 

Відкрили святковий концерт музично-хореографічним номером «Рушники». «На ура» публіка прийняла дотепні та колоритні «Вареники». Чимало було словацьких композицій, але це і не дивно, адже у Реметі проживає багато словаків. А ось від «Ой Марічко, чічері», танцю зі стільцями, «Гуцулки» підлога, стіни рухалися. А як молодь втяла «Чардаш», то присутні стали побоюватися, чи часом клуб не розвалиться і не перетвориться у руїни. На цей раз минулося. Що-що, а глядацьку залу треба негайно розширювати, бо шанувальників «Турянської долини» дуже багато. І заслуга в цьому засновника колективу, незмінного художнього керівника Івана Пастеляка.

«Іване, ти фольклорний та хореографічний олігарх»

У вітальному слові Іван Іванович подякував батькам за те, що дають своїх дітей на танці. А також повідомив одну новину:

– Днями у нас була прем’єра танцю «Карічка». Колега з Братіслави на повній серйозності сказав: «Іване, ти фольклорний та хореографічний олігарх, бо маєш дуже багато танцюючих». Я гордий з того, що у моєму колективі 80 танцюючих. А це чотири групи: три танцювальні й одна гімнастична. Користуючись нагодою, звертаюся до всіх присутніх, представників влади: якщо хочете, аби ця краса була у вас і надалі, то мусите щось робити. Я буду залучений до реалізації інших проектів в Ужгороді, для «Турянської долини» буду консультантом. Я підготував собі гідну зміну, хороших послідовників – Едуарда і Світлану. Якщо ви їм не допоможете, то «32» не буде. Сьогодні культурі дуже важко, вона поставлена у ринкові відносини. З власного життєвого досвіду скажу таке: хто хоче, той щось робить, хто не хоче, той не робить нічого.

Після такого концерту хочеться жити

Після концерту мали слово запрошені гості. Виступ голови Перечинської РДА Віктора Оліфера був коротким, але дуже влучним: «Кажуть, що «Перечинщина – край талантів». І це не просто слова. Це незаперечний факт. Сьогодні ми зрозуміли, що знаходимося у серці цього краю талантів. Приємно бачити на сцені талановитих дітей, які люблять народний танець, народні костюми. Цьому колективу бажаю професійного довголіття, любові публіки і звання «народного».

Голова Перечинської райради Михайло Ласкін зізнався, що після такого чудового концерту хочеться жити, адже народне мистецтво дає натхнення, бажання працювати, жити і творити.

Колектив ансамблю «Турянська долина» з рук керівників району отримав Грамоту Перечинської райдержадміністрації та райради «За значний внесок у розвиток культури і мистецтва району, збереження і примноження народних традицій, звичаїв й обрядів, та з нагоди 16 річниці з дня створення».

Було багато солодких подарунків, зокрема тортів.

Іван Пастеляк: «У моєму житті це буде друга премія»

Директор Районного будинку культури Тетяна Кречко подарувала колективу годинник і повідомила, що РБК виписав премію Івану Пастеляку за сумлінну роботу та з нагоди 16 річниці колективу.

– Це грошова премія? – запитав Іван Іванович. Почувши ствердну відповідь, гірко засміявся: – Мені йде 67 рік. У моєму житті це буде друга премія. Першу я отримав у радянські часи. Дали десять рублів. Не знаю, яка сума цієї премії, але я обіцяю її витратити на розвиток «Турянської долини». Ці слова видатного діяча культури були удостоєні гарячих оплесків глядацької зали.

Довідка

Створив і очолює дитячий ансамбль танцю незмінний художній керівник та постановник, заслужений працівник культури України Іван Пастеляк. Сприяли появі колективу відділ культури Перечинської РДАта культурно-освітня організація “Матіца словенска” на Закарпатті, які продовжують підтримувати колектив, зокрема, в гастрольній діяльності – про малих і юних талантів із Перечинщини сьогодні знають не тільки вдома, а й в інших областях України та за її межами (Словаччина, Угорщина, Румунія, Польща, Австрія, Хорватія). За час свого існування зразковий дитячий ансамбль танцю “Турянська долина” став призером низки конкурсів і фестивалів: від районних – до міжнародних.

Колектив згуртовує дітвору і молодь із різних сіл Перечинщини. Нині в молодшій, середній і старшій вікових групах тонкощі хореографічного мистецтва осягають 80 учасників.

Обличчя ансамблю «Турянська долина» – репертуар, що складається із народних танців з урахуванням особливостей регіону. Народні традиції і звичаї – джерело художньої творчості хореографічного колективу. Окремі танці, створені Іваном Пастеляком – “Турянський”, “Сувенір Закарпаття”, хореографічна композиція “Карпати” – увійшли до репертуару багатьох танцювальних колективів України та закордону.

Тетяна Грицищук, фото автора

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах