171600
14:14 27.092024

В Ужгороді представили «Минуле та сучасність національних меншин Закарпаття»

Життя 198

Закарпаття – багатонаціональний край. Віками тут мирно живуть представники різних національних меншин: угорці, румуни, вірмени, євреї, німці, роми тощо. Піклування про мови меншин і повага до етнокультурної спадщини їх носіїв сприяють соціальній згуртованості суспільства, його відкритості та демократичності.

Аби показати «Минуле та сучасність національних меншин (спільнот) Закарпаття» в обласному центрі організували однойменну виставку.

Організували її перед будівлею Закарпатської ОВА. Ініціатива впроваджується в межах проєкту Ради Європи «Підтримка реформування законодавчої бази щодо національних меншин та зміцнення стійкості національних меншин і ромів в Україні».

– Мета виставки – показати минуле та сучасне національних меншин в Україні. Також об’єднати український народ, подякувати за внесок у нашу історію, культуру, і в наше сьогодення, оскільки ви побачите тут на більшості сучасних банерів фотографії наших військових від національних меншин, які сьогодні захищають нашу країну. Також це крок до євроінтеграції країни, – розповіла Ірина Тишкевич, представник від ради Європи в Україні.

За словами Олександра Ляха, начальника управління національностей та релігій облдержадміністрації, ця виставка – унікальна, оскільки на ній  об’єдналися нацменшини заради України, заради свого процвітання і спільної перемоги.

– Я сподіваюся, що на цій виставці національні меншини також поспілкуються між собою і це посилить взаємну любов та повагу, – зазначив посадовець.

На 10 стендах представлені автентичні та сучасні світлини з життя й побуту вірменів, євреїв, ромів, румунів та угорців. Також на експозиції можна побачити й зразки традиційного вбрання, мистецтва, літератури тощо. Також учасники заходу не забули про гастрономічний елемент, на виставці можна було спробувати традиційну випічку деяких нацменшин.

Учасників і організаторів виставки також привітали представники ромської, єврейської, румунської, вірменської та угорської громад регіону.

На кожному стенді експозиції є QR-код, перейшовши за яким можна ознайомитися з підготованим командою Ради Європи посібником і дізнатися більше про традиції національних меншин в Україні. 

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді з нагоди Дня туризму відзначили представників цієї сфери
16:19
У Мукачеві відкриють гуртки з робототехніки та БПЛА
15:40
В Мукачеві виявили водія-порушника, який надав фальшиві документи
15:23
В Ужгороді сьогодні попрощалися із 52-річним захисником – старшим солдатом Едуардом Кострабою
15:09
На Закарпатті, неподалік кордону знайшли сховок з 75-ма гвинтівками, гранатами і набоями часів І Світової війни
15:03
30 вересня на митному кордоні «Вишнє Німецьке – Ужгород» буде частково обмежено рух
14:44
«Взаємозв’язок хімії та екології: залучення інновацій та сталого розвитку для майбутнього покоління»: міжнародний форум
14:44
Головою Берегівського районного суду обрано Юрія Гецка
14:37
На Закарпатті виявили незаконну вирубку лісу на суму понад 31 млн. грн.
14:20
В Ужгороді представили «Минуле та сучасність національних меншин Закарпаття»
14:14
Всі новини