170895
10:03 11.092024

В Ужгороді розпочався фестиваль моновистав «Монологи над Ужем»

Життя 603

В обласному центрі Закарпаття Ужгороді стартував Міжнародний театральний фестиваль моновистав «Монологи над Ужем».

Організатори – Ужгородська міська рада та Видавничий дім «Ясно медіа» за підтримки департаменту культури Закарпатської ОДА-ОВА, а також Закарпатського академічного обласного театру ляльок і Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені братів Шерегіїв.

Відкрили фестиваль, привітавши театральних діячів і глядачів, директор департаменту культури, заслужений артист України Євген Тищук, директор Івано-Франківської обласної філармонії ім. Іри Маланюк Володимир Рудницький, письменник, перекладач, театрознавець, драматург, кандидат мистецтвознавства, професор, заслужений діяч мистецтв України Василь Неволов, завідувач кафедри сценічного мистецтва і хореографії Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, кандидат мистецтвознавства, заслужений працівник культури України Надія Кукуруза та директор Закарпатського академічного обласного театру ляльок Мирослав Петій.

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять про українців, загиблих від дій росії. Також організатори нагадали, що протягом фестивалю триває збір коштів на підтримку Збройних Сил України.

Програму розпочали з монодрами «Іра» за п’єсою сучасної української драматургині, театральної режисерки, сценаристки Ольги Анненко. Авторка ідеї – Надія Кукуруза.

Вистава присвячена Ірі Маланюк – українській та австрійській оперній і концертно-камерній співачці, педагогині, кіноакторці, яка через війну виїхала до Відня, здобула європейську славу, проте завжди тужила за рідним Станіславовим (Івано-Франківськ) і наголошувала: «Я – українка з Галичини». Цьогоріч виповнилося 105 років від дня її народження.

Роль майстерно і проникливо зіграла Ольга Кожушок, актриса Івано-Франківської обласної філармонії імені Іри Маланюк.

Не менш актуальну виставу пізніше представили кияни на малій сцені Закарпатського облмуздрамтеатру. Моновистава драматургині Юлії Гудошник «Обережно, міна» у виконанні актриси Національного академічного драматичного театру ім.Лесі Українки Ірини Дорошевської (Бучко) оповідає про ще одне життя, змінене війною – звичайної дівчини Наді, яка стала саперкою, і поряд із відповідальною місією проживає цілий спектр цілком земних і зрозумілих для кожного почуттів.

Режисер та сценограф – Ігор Білиць.

«Монологи над Ужем» проводять уже вп’яте, традиційно – в межах відзначення Дня міста Ужгород. За час існування на сцені фестивалю зіграно понад 30 вистав від українських театрів і 12 від гостей із європейських країн. Цьогоріч мистецьке дійство так само об’єднало колективи з різних областей України, зокрема, прифронтових, а також – учасників з закордону. Впродовж тижня на шанувальників театру чекають яскраві враження від моновистав, щодня – по два покази (афіша додається).

Також у межах фестивалю відбудеться презентація книги театрознавця Василя Неволова «Тепло київських візерунків» – 13 вересня об 11:30 у філіалі Закарпатського обласного художнього музею імені Й. Бокшая «Народний літературний музей Закарпаття».

Про це повідомляє Департамент культури Закарпатської ОВА.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах