170762
10:44 7.092024

Відбулося урочисте відкриття навчального рокув Фаховому коледжі Закарпатського угорського інституту

Життя 2490

Шостого вересня 61 першокурсник розпочав новий навчальний рік в угорськомовному фаховому коледжі Закарпаття. Фаховий коледж Закарпатського угорського інституту ім.Ференца Ракоці ІІ традиційно провів урочисте відкриття нового навчального року в римо-католицькому храмі Берегова з екуменічного богослужіння. Проповідували вікарій римо-католицької єпархії Янош Молнар, парох реформатської парафії Янош Маргітич та греко-католицький священик Іштван Ковтунович.

Директорка Фахового коледжу інституту Катерина Шовш у вітальній промові подякувала батькам за виховання обдарованих дітей, які прагнуть до навчання.

«Після десяти закінчених років можемо сказати про себе, що багато чого пережили. Дякуємо нашому супроводжувачу – Закарпатському угорському інституту ім.Ференца Ракоці ІІ, нашим прихильникам та уряду Угорщини. За десять років існування 585 молодих людей здобули у нас професійну кваліфікацію. Усі вони, молоді люди, озброєні знаннями, які займають своє місце вдома чи у світі. Ми пишаємося ними. Тим більше, що 396 фахівців, наших випускників залишилися вдома і продовжили навчання в інституті Ракоці, а також ті, хто за ці роки вже став нашими колегами. Ці 61 молоді першокурсники – наше сьогодення і майбутнє. Починаючи з сьогоднішнього дня, ви також можете почати збагачувати свої знання. Бажаємо вам завжди наполегливо і цілеспрямовано рухатися дорогою, яка вас чекає».

Ректор ЗУІ Степан Черничко теж привітав студентів та додав: «За ці роки я пережив багато речей на всіх рівнях освіти і можу з упевненістю сказати, що якщо ви докладаєте максимум зусиль, ви можете спокійно відпочивати вночі. Завжди намагайся робити те, що знаєте, те, що можете».

Міський голова Берегова Золтан Баб’як висловив свою радість про заснування Фахового коледжа в Берегові та наголосив: «Цей заклад є однією з освітніх гордостей нашого міста, області та Закарпаття».

«Фаховий навчальний заклад не лише видає атестати про повну середню освіту, а й випускає дипломованих спеціалістів. Таким чином, він відіграє важливу роль у прокладанні шляху закарпатської молоді до вищих навчальних закладів, а також створює можливості для випускників знайти своє місце у світі праці», – сказав консул Консульства Угорщини в місті Берегові Іштван Дебнар.

Інгрід Леврінц, студентка першого випуску в 2017 році, у своїй промові відродила свій студентський досвід і подякувала викладачам за відданість справі та професійну компетентність, а також за те, що вони приділяють увагу своїм студентам і впливають на їхню долю.

Після привітань студенти виконали поетичну збірку «Я вірю в людей…». Присягу першокурсників зачитав студент першого курсу прикладної математики Йожеф Балог.

У подальшому Ільдіко Орос, президентка коледжу Ракоці, Степан Черничко та Каталін Шоош привітали першокурсників рукостисканням.

Голова Берегівського районного осередку ГО «ТУКЗ – КМКС» Йожеф Шін розповів: «Кажуть, що в житті людини є два вирішальні дні: один – коли вона народилася, а інший – коли усвідомила, для чого народилася. Шановні студенти, я сподіваюся, що ви це вже усвідомили і знаєте, чого прагнете, від чого знайдете радість і можете працювати на благо родини та громади».

Ілдіко Орос нагадала студентам китайське прислів’я: «Вчителі відчиняють лише двері, ви повинні увійти».

«Далі, розмірковуючи над цим образом, заходячи в дім науки, викладачі ще раз запропонують вам усе, що знають і можуть запропонувати. Ми пропонуємо вам можливість навчатися, а також знайти себе», – закінчила своє привітання.

На завершення свята представники духовенства попросили Божого благословення на студентів, учителів та новий навчальний рік.

Наталія ВАРОДІ, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах