170737
10:04 7.092024

У Середньому вшанували пам’ять легендарного Іштвана Добо

Життя 1041

П’ятого вересня пам’ять військового капітана Іштвана Добо вшанували в його колишньому винному підвалі в Середньому, що на Ужгородщині. Учасники заходу, який організувала громадська організація Pro Cultura Subcarpathica, поклали вінки до встановленого у 2017 році погруддя уродженця селища.

Видатна постать військового капітана, який прославився героїчним захистом Еґерської фортеці (Угорщина) проти турецьких військ у 1552 році, назавжди залишиться на сторінках світової історії. При обороні Еґерської твердині разом з 2100 захисниками Іштван Добо успішно протистояв натиску 80-тисячного турецького війська, чим зірвав план наступу турків на Відень.

Іштван Добо народився в Середньому в 1502 році й помер там же в травні 1572-го. У селищі знаходиться винний льох, який вважається історичною пам’яткою. За переказами, героїчний захисник Еґерської фортеці побудував його за допомогою праці полонених турків. На сьогодні об’єкт використовується виноробним господарством «Леанка».

Винний льох ХVІ століття донині чудово підходить для зберігання вина завдяки цілорічній температурі повітря 12°С та унікальному мікроклімату, який виник тут завдяки чистому повітрю, що просочується крізь пори стін з вулканічної породи.

Громадська організація Pro Cultura Subcarpathica з 2014-го вшановує пам’ять Іштвана Добо, і зазвичай щороку проводила культурно-розважальний захід під назвою «Добофест». Через війну святкування не організовували, а вшанували пам’ять захисника Еґерської фортеці в рамках тихого покладання вінків. Присутніх привітала координаторка організації Крістіна Молнар. На початку вшанування Сільвестер Ферку виконав клятву Іштвана Добо з мюзиклу «Egri cszillagok».

Депутатка Закарпатської обласної ради, голова ГО Pro Cultura Subcarpathica Ільдіко Орос повідомила, що сьогодні в Середньому живе дуже мало угорців, які говорять рідною мовою, бо угорськомовних закладів освіти в селищі не було сто років. Водночас селище не можна залишати осторонь з точки зору угорської історії, забувати про неї. Зазначила: «Щороку ми збираємось, щоб засвідчити, наскільки ми, закарпатці, вдячні Іштвану Добо. Адже він зупинив турків, і таким чином наші предки не потрапили під турецьке ярмо».

«Це місце народження Іштвана Добо. Тут розташований і палац Бутлера, пов’язаний з головним героєм роману Калмана Міксата «Дивний шлюб». У селищі певний час жив також художник Тівадар Чонтварі Костка. З точки зору угорської культури та історії, Середнє – славне велике село, тому ми почали підтримувати ідентичність жменьки угорців, котрі ще залишилися, ушановуючи пам’ять Іштвана Добо. Закарпатський угорський інститут ім.Ференца Ракоці ІІ видав українською мовою роман Ґейзи Ґардоні «Зірки Еґера», примірники якого ми передали сюди, до місцевої школи, бо громада має знати своє минуле. Крім того, за підтримки Угорщини інститут придбав і відреставрував палац Бутлера. Після сотні років у селищі відкрили угорськомовний клас у початковий школі ім.Каталін Франгепан, де навчаються 30 учнів. У рамках Програми розвитку дошкільних навчальних закладів нам удалося придбати будівлю дитячого садочка в Середньому. Там функціонують дві угорськомовні групи, у яких угорську вивчають 25 дітей», – окреслила нинішню ситуацію Ільдіко Орос.

Особисті почуття від причетності до цієї історичної постаті розділив консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Ласло Віда. «Важливо пам’ятати наших предків та їхні вчинки. Важливо зберегти їх пам’ять та ті подій, які мають відношення до цього регіону. Уряд Угорщини і в подальшому буде підтримувати такі ініціативи, особливо в таких містах, де в малих кількостях проживають етнічні угорці».

Серед учасників заходу були колишній голова Середнянської селищної ради Імре Крицьки, консул консульства Угорщини в Берегові Іштван Буцко, ректор Закарпатського угорського інституту ім.Ф.Ракоці ІІ Іштван Черничко, очільниця Середнянського місцевого осередку Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) Маріанна Бабура, представники громадської організації Pro Cultura Subcarpathica.

Наталія ВАРОДІ, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах