166975
16:15 21.082024

На Тячівщині відзначили День святого Іштвана

Життя 579

20 серпня громада Верхньотисянського регіону традиційно відзначила День святого Іштвана, ушанувавши спадщину короля святого Іштвана та заснування угорської держави. Захід у селищі Солотвино став центральним у святковій програмі Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС). З огляду на війну в країні заснування угорської держави відзначили тихим покладанням вінків пам’яті та святковою літургією.

Богослужіння для представників угорської діаспори Верхньотисянського регіону в римо-католицькій церкві Солотвина провів отець Анраш Квашчук. У своїй проповіді він наголосив, що саме завдяки святому Іштвану угорці досі живуть у Карпатському басейні. За словами священника, якщо угорська нація й надалі сумлінно зберігатиме його настанови, то угорці залишаться в регіоні, зокрема на Закарпатті, і в третьому тисячолітті. «Для закарпатських угорців постать засновника угорської держави теж має велике значення, адже ми також спадкоємці святого Іштвана. Тому дуже важливо пізнати його християнські духовні цінності. Той, хто обирає Христа за основу, ставить своє життя на міцну скелю, як і святий Іштван, котрий поставив на цю основу угорську державу», – зазначив священник.

Після богослужіння з тематичною програмою виступили учні Солотвинського ліцею ім. Яноша Бояї. Відтак слово взяла заступниця голови Верхньотисянського регіонального осередку Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) Габріелла Сабов. Вона наголосила на важливості збереження угорської діаспори у Верхньотисянському регіоні, а відтак висловила радість з приводу того, що є можливість щороку відзначати цей день, оскільки заснування держави – дуже важлива частина історії угорського народу. Цей різноманітний регіон, діаспору треба підтримувати й робити все, для їхнього збереження.

Голова Солотвинського місцевого осередку ТУКЗ-КМКС Дюла Седлак, у свою чергу, наголосив: «Це свято має не лише історичне, але й церковне значення. Наша церква також названа на честь святого Іштвана. На цьому святі ми можемо відчути національну ідентичність, громада отримує нагоду зустрітися. Тож така подія має й об’єднуючу силу». Важливість цього заходу полягає також у тому, що під час його проведення представники діаспори можуть почуватися як вдома, зміцнювати свою національну ідентичність, спілкуючись угорською мовою.

Після богослужіння та виступів присутні поклали вінки до пам’ятника святому Іштвану на подвір’ї церкви.

Еніке Вараді/Váradi Enikő, Kárpátalja

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах