166969
09:45 21.082024

У Чомі вшанували пам’ять святого Іштвана

Життя 713

Товариство угорської культури Закарпаття (КМКС) організувало святкування у меморіальному парку села Чома Берегівського району, оформленого на місці археологічних розкопок, де було знайдено угорські могили IX-XIII століття.

Меморіальний парк на місці давніх поховань відкрили в 1996 році за ініціативи Товариства угорської культури Закарпаття (ГО «ТУКЗ – КМКС»). В 2009 році постановою Кабінету міністрів «Могильник давніх мадярів» занесено до об’єктів культурної спадщини національного значення України.

Основою парку є дерев’яні скульптури давньоугорського вождя Арпада, короля-хрестителя святого Іштвана та птаха-турула. Присутні зібралися біля підніжжя меморіального знаку, що розташований у центральній частині парку, після церковної служби, аби покласти вінки та схилити голови перед видатними постатями минулого.

«20 серпня – це свято, яке знову і знову нагадує нам про наше минуле і рік за роком наповнює надією наше майбутнє, коли ми можемо відчути самоочевидну єдність угорської нації. Пам’ять – це засіб від втрат, яких зазнали угорці, і те, що ми, угорці, щороку збираємося по всьому світу», – сказав консул Консульства Угорщини в місті Берегово Іштван Дебнар.

«Ми хочемо, щоб Закарпаття стало і залишалося територією, де десятиліттями мирно живуть люди різних віросповідань і національностей, з якої люди не виїжджають, а куди повертаються», – зазначив консул.

Йожеф Шін, голова Берегівського районного осередку ГО «ТУКЗ – КМКС», зазначив: «Тут, у меморіальному парку, особливо душевно тепло говорити про заснування нашої батьківщини, прийняття християнства, нашу національну спадщину та єдність угорців. Це піднесене відчуття, тому що тут як свідоцтво могили і кістки наших предків, ми тут тисячу років, ми угорці зберегли цю землю, християнську віру».

«Король Іштван побудував свою державу на камені віри, він повів свій народ у світ віри. І сьогодні дуже важливо, щоб наші серця і життя були пов’язані з Богом. Тож залишаймося угорцями та християнами – це послання нашого великого короля до нас, нинішніх угорців», – додав Йожеф Шін.

Після цього до скульптури короля-хрестителя святого Іштвана та птаха-турула поклали вінки члени угорських громадських організацій та дипломатичних представництв.

Урочистість завершили короткою культурною програмою.

Наталія ВАРОДІ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах