166932
08:45 21.082024

У Косоні провели церемонію покладання вінків на честь святого Іштвана

Життя 1345

Одне з найбільших свят Угорщини – День святого Іштвана, День державності.

20 серпня Угорщина відзначає найстаріше національне свято – День святого Іштвана. Саме у цей день у 1083 році перший угорський король Іштван, з роду Арпадів, був канонізований. Для Угорщини це не просто день поминання святого, це ще й День державності Угорщини.

День святого Іштвана в Угорщині (Saint István Day in Hungary) – головне державне свято країни, – день заснування угорської держави. У цей день вшановують першого короля Угорщини – Іштвана I, який був офіційно коронований. За велінням римського Папи Георгія, який канонізував короля Іштвана, в 1038 році цей день став святом. Саме Іштван I заклав основи незалежної угорської держави європейського зразка. При Іштвані І місцеві жителі прийняли християнство, відбулася заміна племінного поділу країни на адміністративно-територіальні королівські округи. Після його смерті католицька церква канонізувала Іштвана І, і в історії він відомий як Перший угорський король – святий покровитель Угорщини.

У цей день прийнято пекти хліби з борошна нового врожаю і освячувати їх на церковній месі. По всій країні проходять урочистості.

Угорська громада Закарпаття теж відзначає День святого Іштвана в кількох місцях краю.

Церемонія покладання вінків на честь пам’яті засновника угорської держави, короля святого Іштвана, відбулася 20 серпня в селі Косонь, що на Берегівщині.

Присутні зібралися біля підніжжя статуї Тібора Терека Турі, що розташована у парку села, аби покласти вінки та схилити голови перед видатними постатями минулого.

Громадська організація «Про Культура Субкарпатіка» організовує День святого Іштвана на Берегівщині з 2015 року. Через війну в Україні цього року не було пишних святкувань, тільки тихе покладання вінків.

Присутніх привітала координаторка організації Адель Зан-Гал.

Нам потрібне свято, нам потрібно святкувати, навіть коли умови в нашому середовищі не найоптимальніші для цього, – висловив свої думки у вітальній промові консул консульства Угорщини в Берегові д-р Тріeб Гергел. «Зараз нам дійсно потрібно дивитися на наше спільне життя з такої перспективи, яка допомагає нам зрозуміти наше минуле, реально бачити наше сьогодення та мудрими рішеннями допомагати нашому майбутньому», – пояснив консул.

Після цього присутні почули вірш Дюли Ревіцького «На день святого Іштвана» у виконанні Йоганни Варги.

Реформатський проповідник Ференц Радванський підкреслив, наскільки важливими є спільнота і триматися свого коріння.

Представники консульств Угорщини в Берегові, ЗУІ ім.Ференца Ракоці ІІ, «Про Культура Субкарпатіка», Косоньської базової організації КМКС та громадської організації «Гравіс для розвитку с.Косонь та регіону» поклали вінки до погруддя короля Іштвана.

На завершення присутні заспівали національну молитву угорців.

Наталія ВАРОДІ, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах