166437
14:40 7.082024

Скільки коштує на Закарпатті зібрати дитину до школи

Життя 1911

Щороку у серпні у батьків виникає питання – що купити сину чи доньці до школи і скільки це коштуватиме. Апетити у всіх, безперечно, різні. Статки також. Та й багато що залежить від віку школяра, адже для старшокласників і більше всього потрібно, і цінники на багато що досить високі. Наприклад, на одяг…

Наразі тривають приготування до 1 вересня і як мами, так і самі учні вивчають вартість товарів, купують найбільш необхідне, підсумовують видатки.

«Карпатський об’єктив» також вирішив підрахувати, у яку суму обходиться закарпатцям підготовка дітей до школи.

Зошити, ручки, пенали

Почнемо з головного – канцелярії. Її багато ніколи не буває. Середній чек на речі першої необхідності, за підрахунками батьків, складає від 1,5 тисяч гривень.

Ужгородка Тамара Кривка збирає до першого класу донечку Вікторію. Зізнається, на найбільш необхідне, а поки купила не все, витратила більше 3 тисяч гривень.

«Ранець ми купили за 1770 гривень. На дрібниці довелося віддати майже стільки ж. Ціни досить високі. Наприклад, кольорові олівці (12 штук) – 120 гривень, фломастери (18 кольорів) – 100 гривень, пензлики для малювання (5 штук) – 100 гривень, альбом (24 аркуші) – 120 гривень, стакан для води – 25 гривень, фарби акварельні (24 кольори) – 110 гривень, гуаш – 120 гривень (12 кольорів), пластилін (12 кольорів) – 115 гривень, дощечка – 60 гривень, кольоровий папір (14 кольорів) – 80 гривень, ножиці – 100 гривень, зошити у косу лінійку (12 аркушів, 10 штук) – 100 гривень. Разом – 1150 гривень. плюс ще 300 віддала на спеціальні зошити для розвитку і 200 – за навчальні матеріали з англійської. Вийшло 1650 гривень. А разом із наплічником – 3420. І це – тільки найбільш необхідне. Впевнена, попереду ще на мене чекають нові непередбачувані витрати!», – поділилася жінка думками із «Карпатським об’єктивом».

Справді, дитині до школи потрібні ще й гумки (хоча б 2 по 10 гривень), пенал – від 60 гривень, обгортки для зошитів (від 10 гривень за комплект), для книг (від 20 гривень), різні види лінійок (приблизно 100 гривень), готовальня для геометрії (середня вартість 300-500 гривень), хоча б 2 прості олівці (20 гривень), ручки (від 3 до 30 гривень), щоденник (від 70 гривень), папка для зошитів – від 100 гривень, клей – 40-80 гривень, точило для олівців – від 5 гривень… та багато іншого реманенту. Загалом… добре, якщо ранець іще в хорошому стані… бо збанкрутувати можна. А без канцелярії до школи зась, адже вона є необхідною для кожного учня.

Одяг, вишиванки, спортивні костюми

У питанні одягу важливе значення має не тільки вік, але й стать дитини. Одягнути дівчинку виходить у рази дорожче, ніж хлопчика.

Наприклад, на свято першого дзвоника для хлопця достатньо сорочку, штани (або костюм) і черевики чи кросівки. Дівчатам же і вишиванку треба придбати, і спідницю до неї, і туфлі (або ті ж кросівки), і про зачіску подбати, і для старшокласниць – і про косметику та манікюр.

Отже, якщо мова йде про просту сорочку для юнака, то її можна купити за гривень 300, вишита – 700-800, брюки – 400-500, піджак – від 600, взуття – у межах 1000 гривень. Кому ж до снаги джинси, то ціни на найбільш дешеві стартують від 500 гривень, але кращої якості – від тисячі. Чек – від 3500 гривень.

А от на школярок матусям доводиться добре випорожнити гаманець чи банківську картку.

«Я торгую народним одягом, – каже хустянка Сільвія Дан. – Вибір товару дуже широкий, ціни помірні. Якщо мова йде про жіночу сорочку ручної роботи, то її вартість – від 3 тисяч гривень. Машинна вишивка дешевша – від 800 гривень. Сорочечка для дівчинки молодших класів обійдеться у 700 гривень. Комплект для малечі (сорочка і спідниця) – від 750. Купують досить активно. Зараз у шкільному віці кожна дитина має мати вишиванку, бо її можна одягнути не тільки на перший та останній дзвоник, але й на інші свята».

Але крім сорочки дівчині потрібна і спідниця. Ціни стартують від 400 гривень. Взуття – від 1000 гривень. А ще ж у гардеробі школярка має мати і декілька кофтин (від 400 гривень), і штанів – від 1000 гривень… і маса інших дрібниць. Тож чек точно перевищить 5 тисяч. І це – тільки на вересень, не враховуючи холону пору року, коли батьки мають подбати про теплий верхній одяг та відповідне взуття.

Однак… і це ще не все… До уроків фізкультури також потрібно належним чином підготуватися.

«У мене три доньки. Молодша цьогоріч іде до першого класу, середня – до третього, а старша – до десятого. Одягнути їх – вічний головний біль, – наголошує мукачівка Богдана Кравченко. – У серпні місячну зарплатню витрачаю на те, аби підготувати їх до школи. Наприклад, спортивні костюми. За менший віддала 550 гривень, за більший – 850, а за дорослий, старшій дитині – 1150. І це – ще я брала дешеві. Кросівки відповідно – 650, 850 і 1110 гривень. Чим старші школярі, тим більші витрати».

Загалом вирядити до «храму науки» учня справді задоволення не з дешевих…

А на чому можна заощадити?

Якщо в родині школярів декілька, батьки нерідко вдаються до різних хитрощів, аби здешевити покупки.

По-перше, досвідчені мами не купують шкільне приладдя безпосередньо в останні дні перед 1 вересня, тоді воно у рази дорожче, ніж, наприклад, у червні-липні.

По-друге, багато хто рекомендує складати список і порівнювати ціни, адже багато що можна замовити через інтернет і навіть із пересилкою вийде дешевше, ніж на місцевих ринках, чи у магазинах.

По-третє, чимало що з одягу батьки купують дітям на барахолках у соцмережах. Там ті ж вишиванки можна придбати від 100 гривень. Хтось же, скажімо, спортивним одягом отоварюється у секонд-хендах. Там можна знайти якісні речі у досить хорошому стані за низькими цінами.

Крім того, якщо діток у родині декілька, багато що молодшим залишається «у спадок» від старших, які вже виросли.

Як би там не було, а вчити дітей зараз недешево. Тим більше, що багато що з необхідного для учнів дорожчає, а зарплати батьків при цьому залишаються незмінними…

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Благодійники передали вантажівки та мінівени 711 бригаді охорони Державної спеціальної служби транспорту
17:20
ГО «Forever Young» провела безкоштовне медичне обстеження для мешканців с. Гать
17:01
Відбулися дослідження біорізноманіття та обстеження новоприєднаних територій Карпатського біосферного заповідника
16:45
У Перечині вперше відзначатимуть День машинобудівника
16:29
Проєкт для дівчат та жінок з інвалідністю «Надихаючі дівчата» стартує в Ужгороді
16:12
На Рахівщині підозрюваний у побитті співмешканки до смерті перебувати під вартою без застави
16:01
На Виноградівщині для педагогів ІРЦ та психологів провели практикум-семінар
15:38
Закарпатець разом з неповнолітнім пособником намагалися переправити чоловіка через кордон
15:19
Нацгвардійці здали кров для поранених побратимів
14:55
У Мукачеві відзначили 180-річчя від дня народження Мігая Мункачі
14:36
Всі новини