166434
13:52 7.082024

Трудова діяльність неповнолітніх: можливості та обмеження

Життя 560

У сучасному світі трудова діяльність підлітків викликає чимало суперечок і питань. З одного боку, робота допомагає дітям набути цінні навички, навчитися відповідальності та заробити власні гроші. З іншого боку, існує небезпека надмірної експлуатації неповнолітніх і ущемлення їхніх прав. Тож які можливості та обмеження існують для трудової діяльності неповнолітніх в Україні розглянемо нижче.

В Україні трудова діяльність неповнолітніх регулюється Кодексом законів про працю. Згідно з законодавством, робота дозволена з 16 років, проте існують винятки, що дозволяють працювати з 14 років за згодою батьків або опікунів і за умови, що робота не буде заважати навчанню. Слід відмітити, що неповнолітні працівники не можуть бути допущені до роботи без оформлення трудового договору та проходження медичного огляду.

Неповнолітні працівники у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці користуються пільгами, встановленими законодавством України.

Так, робочий день для осіб віком від 14 до 16 років не може перевищувати 24 години на тиждень, а для тих, хто старше 16, але молодше 18 років – 36 годин на тиждень. Нічні зміни, понаднормові роботи та робота у вихідні дні для неповнолітніх заборонені. Неповнолітні не можуть працювати на важких роботах і на роботах з шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах.

Необхідно зазначити, що трудова діяльність неповнолітніх має певні переваги. Зокрема, робота дає підліткам можливість заробляти власні гроші та вчитися ними керувати, що в свою чергу є першим кроком до фінансової незалежності. Регулярна трудова діяльність сприяє формуванню дисципліни, вмінню планувати свій час і нести відповідальність за свої дії, а також допомагає набути практичний досвід і вміння, які можуть згодитися в майбутньому.

Проте попри переваги, існують і ризики, пов’язані з трудовою діяльністю згаданої категорії працівників. Так, окремі недобросовісні роботодавці можуть намагатися використовувати дітей, не надаючи їм гідних умов праці та порушуючи їхні права. Робота може заважати навчанню, особливо якщо вона займає багато часу та сил.

Тому роботодавцям слід створювати такі умови, за яких юні працівники зможуть виконувати обов’язки без шкоди для свого здоров’я та освіти.

Для отримання додаткової інформації та консультації з питань трудової діяльності неповнолітніх можна звертатися до Управління інспекційної діяльності у Закарпатській області Західного міжрегіонального управління Держпраці.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Благодійники передали вантажівки та мінівени 711 бригаді охорони Державної спеціальної служби транспорту
17:20
ГО «Forever Young» провела безкоштовне медичне обстеження для мешканців с. Гать
17:01
Відбулися дослідження біорізноманіття та обстеження новоприєднаних територій Карпатського біосферного заповідника
16:45
У Перечині вперше відзначатимуть День машинобудівника
16:29
Проєкт для дівчат та жінок з інвалідністю «Надихаючі дівчата» стартує в Ужгороді
16:12
На Рахівщині підозрюваний у побитті співмешканки до смерті перебувати під вартою без застави
16:01
На Виноградівщині для педагогів ІРЦ та психологів провели практикум-семінар
15:38
Закарпатець разом з неповнолітнім пособником намагалися переправити чоловіка через кордон
15:19
Нацгвардійці здали кров для поранених побратимів
14:55
У Мукачеві відзначили 180-річчя від дня народження Мігая Мункачі
14:36
Всі новини