165719
08:31 22.072024

Паралелі: у Хусті відкрилася анімалістична виставка собачих портретів із людською душею

Життя 1091

У Хусті в Арт-просторі 21 липня відкрилася виставка молодого митця Андрія Тодерюка. У експозиції представлено більше двох десятків унікальних робіт у стилі анімалістки. Деякі з картин раніше виставлялися в Ужгороді, окремі з них – нові.

«Ми вперше презентували виставку на новій локації, не у музеї, не в галереї, а в сучасному Арт-просторі. Своїми талантами прозвітував молодий художник, який представив на суд глядачів неймовірно креативну анімалістку», – розповів «Карпатському об’єктиву» голова народного творчого об’єднання «Митець Верховини» Валерій Дьордяк. – Представлені роботи написані протягом останніх двох років. Кожна зі своєю родзинкою, усі незвичні, цікаві, колоритні й довершені. Світ очима собаки – це щось нове, як на мене, для Закарпаття».

«Ця виставка про нас усіх і кожного окремо. Я назвав її «Паралелі», тобто назва символічна. Думаю, у моїх роботах кожен побачить щось своє – власних улюбленців, аналогії зі знайомими. Щодо анімалістики, то у кожного митця є якісь спогади, пов’язані з дитинством. У мене був саме цей напрямок. Перші малюнки виконав навіть несвідомо, якось інтуїтивно. А собаки – це той меседж, через який я висловлюю свої думки, доношу до інших власні ідеї, розмовляю з глядачами, – зазначив Андрій Тодерюк. – Це – мій алфавіт, за допомогою якого я складаю свої речення».

Художник також зізнався, що малювати тварин любив завжди.

«Улюбленої породи не маю, але все ж виділив би грейхаунд. Це – бігова швидкісна і дуже цікава собака. Мені вона асоціюється із самим собою», – наголосив він.

Йосип Блецка – також художник. Він прийшов на подію, аби помилуватися роботами колеги по пензлю.

«Мені приємно, що у місті з’являються нові мистецькі локації і загораються нові зорі на творчому небосхилі, – зазначив він. – Щиро вражений побаченим. Молодь має дуже нестандартну життєву філософію і працює у цікавих напрямках. Виставка Андрія справді варта уваги і його роботи неймовірно цікаві!».

Піснями під гітару Андрія привітала вчителька Хустської школи мистецтв, бард і мисткиня Ольга П’ятаєва.

А гостя з Виноградова Валентина Костьо зізналася, що вражена експозицією та талантом митця.

«Я отримала неабияке задоволення від споглядання прекрасного. У експозиції стільки добрих, довірливих мудрих очей. Роботи – просто неймовірні! Відчула приплив шаленої енергії. Для мене собака – це завжди відданий друг, який рятує, перезавантажує нас. Як на мене, художник вибрав дуже вдалий образ, аби передати внутрішні відчуття», – зазначила вона.

Вітали Андрія Тодерюка і колеги з роботи, й інші митці, і театрали, і небайдужі до мистецтва краяни, які завітали у арт-простір, аби помилуватися його творчим доробком.

Виставка експонуватиметься ще протягом трьох тижнів.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах