164859
11:13 30.062024

У Перечині провели екопікнік з приготуванням боґрачу

Життя 902

29 червня у місті Перечин провели соціально-екологічну акцію з прибирання території «Разом за чистий Перечин». Окрім прибирання території, учасники заходу грали в ігри та футбол, а також смакували боґрачем.  

До акції долучилися небайдужі активісти, батьки та діти, свідомі містяни та внутрішньо переміщені особи, які знайшли тимчасовий прихисток у Перечині. Першою прийшла 56-річна пані Жанна, киянка, вчителька географії.

Тридцять людей протягом кількох годин прибирали територію стадіону, ДЮСШ, ліцею імені Героїв 68-го батальйону, а також довколишній ліс. Назбирали понад 20 мішків пластикових та скляних пляшок, целофанових пакетів, обгорток з солодощів, пакетів з-під соків. На трибуні стадіону підліток Антон знайшов 20 гривень.

Кореспондентка «Карпатського об’єктива» поспілкувалася з організатором акції. Голова ГО «Екологічний погляд» Михайло Малош розповів, що соціальною ідеєю пікніку є підвищення екологічної свідомості серед населення, залучення жителів громади до активної участі в охороні навколишнього середовища та популяризація здорового способу життя. Захід пройшов у рамках проєкту «Розвиток громад Закарпатської області шляхом створення та підтримки діяльності діалогових консультативно-дорадчих платформ із інтеграції/інклюзії та розбудова їх мережі», що здійснюється Центром громадських ініціатив за підтримки Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу. Активісти ГО «Екологічний погляд» спільно з координаційною радою з питань ВПО в м.Перечин обʼєдналися, щоб зробити місто чистішим.

– Незважаючи на сильну спеку, із поставленим завданням ми справилися. Одна група прибирала стадіон, а одна пішла до лісу. Після прибирання діти відпочили, поїли боґрачу, пограли в екологічні ігри та футбол. Ми все це поєднали, щоб їм було цікаво, – зауважив Михайло.

– Куди потім все це сміття?

– Це все передбачено. Є домовленість з місцевим комунальним підприємством. Завтра вони приїдуть і заберуть мішки.

– Будь ласка, розкажіть про свою громадську організацію.

– Нам лише рік. Ми зареєстровані в Ужгороді, але свою діяльність проводимо в Перечині, де проживає керівник, себто, я. У нас поки що нема офісу. На території Перечина ми проводили опитування щодо відновлених джерел енергії. Екопікнік – наша перша акція. Відрадно, що нас підтримала місцева влада. Контакт між ДЮСШ та нашою організацією був здійснений під контролем Перечинської міської ради. Велика подяка спонсорам за надану допомогу. Магазин будматеріалів надав рукавички та мішки для сміття, одна компанія – питну воду, БФ «Центр громадських ініціатив» забезпечив продуктами для приготування страви на вогні.

Місцеві кухарі Вадим та Віталій приготували великий казан боґрачу, яким файно смакували учасники акції після фізичної праці.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах