164877
11:23 30.062024

Випускникам Закарпатського угорського інституту вручили дипломи. Фото

Життя 534

28 червня в Закарпатському угорському інституті ім.Ференца Ракоці ІІ відбулася церемонія вручення дипломів. Захід відбувся у Берегівській реформатській церкві. Цього року дипломи отримали 187 студентів, із них троє – з відзнакою.

Традиційно розпочали з підняття історичних прапорів. Присутніх привітав парох Берегівської реформатської церковної громади Янош Маргітич. Потім прозвучали національна молитва угорців та гімн інституту Ракоці. 

Ректор ЗУІ Степан Черничко у своїй промові підкреслив, що в той час, як розпочали навчальний рік у 2020 році з 939 студентами, навчальний рік 2023-2024 уже розпочався з 1371 студентами, тож збільшення перевищує 30 відсотків. «Соціальна закріпленість, роль і вплив Закарпатського угорського інституту на Закарпатті  безсумнівні. Заклад є великим освітнім, науковим, культурним і спортивним центром». Освітня система ЗУІ перетворилася на справжню мережу навчальних закладів – при інституті функціонують дитячі садки та початкові школи на базі гімназії ім.Каталін П. Франгепан, професійно-технічні навчальні заклади на базі Центру професійно-технічної освіти ім.Егана Еде, а також інститут має розгалужену систему закладів народної творчості, що функціонує у 70 населених пунктах краю завдяки Угорській школі народної творчості «Туліпан Танода». Він також додав, що на основі спільно досягнутих результатів, об’єктивних цифр і показників можемо пишатись тим, що інститут має міжнародну акредитацію і Закарпатський угорський інститут ім.Ф.Ракоці професійно готовий стати університетом.

Випускників привітав заступник міністра, держсекретаря Офісу прем’єр-міністра Угорщини Міклош Пані. У вітальній промові він наголосив: «Найважливіше сьогоднішнє послання  – це надія і віра, оновлення сили громади, впевненість у процвітаюче майбутнє. Більше того: відданість до суспільства, національна місія». 

Він також додав, що інститут Ракоці – найважливіший бастіон закарпатської угорської громади, функціонує на користь освіти та життя на Закарпатті. До випускників він звернувся такими словами: «Ви виховуватимете наступне покоління, і від того залежить, яке буде тут майбутнє». На завершення подякував викладачам та правлінню ЗУІ за натхненну працю. 

Студент денної форми навчання за спеціальністю «математика» Адам Теметев виголосив подяку від імені випускників. Присягу студентів зачитала аспірантка денної форми навчання спеціальності «Історія» Меланія Ороc. 

Після цього відбулося урочисте вручення дипломів, яке провели президент ЗУІ Ільдіко Орос та ректор Степан Черничко. Потім пролунав студентський гімн «Gaudeamus igitur».

У своїй промові Ільдіко Орос звернула увагу студентів на шість складових міцного успіху: інформацію, інтуїцію, ініціативу, рішучість, інтенсивність, чесність. Крім того, навела поради бенедиктинського монаха отця Плаціда щодо виживання: «Страждання не потрібно драматизувати, а радість необхідна для виживання, і ми не ідеальні, але тут і зараз ми повинні показати, що ми інші, адже тим легше, кому є за що вчепитися».

Свій виступ пані Орос завершила словами Вінстона Черчилля: «Успіх не є остаточним, невдача не є фатальною, єдине, що має значення, це мати сміливість продовжувати».

Наприкінці заходу представники історичних церков попросили Божого благословення на життя присутніх. Закінчився захід співом Промови.

Наталія ВАРОДІ, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах